A vártnál nagyobb mértékben nőttek az építési kiadások októberben az Egyesült Államokban - közölte kedden a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau. 
Októberben az elemzői várakozásokat és az előző havi 0,6 százalékot is meghaladó mértékben, 1,0 százalékkal nőttek az építőipari kiadások az Egyesült Államokban. 

Az októberi egy százalékos növekedéssel elért szezonálisan kiigazított 1,11 ezer milliárd dollár építőipari kiadás nyolcéves csúcsnak számít.

Elemzők 0,5 százalékos növekedésre számítottak októberben. A szeptemberi adatot a statisztikai intézet felülvizsgálat után nem módosította. 

Az októberi növekedéshez a lakásépítési kiadások 0,8 százalékos, a magánberuházással épülő nem lakáscélú kiadások 0,6 százalékos, a feldolgozóipari üzemegységek építésére fordított összegeknek pedig 3,0 százalékos emelkedése járult hozzá. A közszféra 1,4 százalékkal növelte építési kiadásait októberben. 

Az építőipari kiadások az év eleje óta minden hónapban emelkedtek. Elemzői vélemények szerint az építési kiadások növekedése az év utolsó három hónapjában ellentételezni tudja majd az erős dollárnak és az energiaipari vállalatok csökkenő beruházásainak a GDP-növekedésre gyakorolt negatív hatását.

Forrás: MTI