Kivételes eljárásban egyetlen nap alatt tárgyalják és fogadhatják el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal átalakításáról szóló törvényt. A törvényjavaslatot tegnap a kéthetes napirend módosításával vették napirendre és a mai napon, az összevont vita után már szavaznak is róla. Követjük a vitát. 
Az átszervezések egyszerűsítik a szervezetet

A mostani javaslat éppen ezért egyszerűsítéseket tartalmaz. A rendévdelmi feladatokra egy NGM irányítású központi szervezet jön létre. Tevékenysége 2 szintű lesz. Az adó és vámigazgatások esetén integráció lesz és a regionális szervezetei is megszűnnek. Az igazgatóságok száma a felére csökken. Országosan egységes lesz a hatósági tevékenység. Harmadfokon a központi irányítás, negyedfokon a  miniszter jár majd el. A bűnüldözési szabályok nem változnak. Új garancia, hogy egyedi ügyben a NAV a jövőben nem utasítható. 

Ügyfélközpontúság

Erősítenék az ügyfélközpontúságot és a hatékonyságot is. Ehhez elektronikus fejlesztésekre van szükség. A kisvállakozásokat és a nagyokat is megkérdezték a NAV-ról, akik túlzottan tagoltnak tartják a szervezetet. Az egyes tevékenységeit párhuzamosan és regionálisan elkülönítve végzi, ami lassítja a működést és növeli a bürokráciát.  

Tállai András terjeszti elő az új törvényt

2011-ben egy 22 fős szervezetbe koncentrálódott az adó és vámhatósági és pénzügyi nyomozói tevékenység. A szervezet 300 milliárd forinttal, 2,6 százalékkal meghaladta a korábbi bevételeket. A szervezet több millió adóalanyt tart nyilván ehhez informatikai hátterét is folyamatosan fejleszti. A közigazgatás számos szereplőit is kiszolgálja például a nyugdíjbiztosítás tekintetében.  

Az adók módjára behajtandó köztartozásokat, vámokat is számon tartja, többek között a NAV működteti az Ekáer-rendszert. A NAV kialakítása beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Most a szervezet belső működését módosítják előzetes szakmai munkacsoport átvilágítása után.

Az országgyűlés tegnapi témái ITT.