Az MSZP szerint képtelenség az iparűzési adóból finanszírozni a BKV-t, az erről szóló törvény veszélyezteti a budapesti közösségi közlekedés jövőjét.
Kunhalmi Ágnes, az ellenzéki párt fővárosi elnöke keddi sajtótájékoztatóján közölte, az MSZP nem vesz részt az erről szóló szavazáson.

Hozzátette, a közösségi közlekedést sehol a világon nem lehet rentábilisan működtetni, de a világon egyetlen másik kormány sem engedte meg azt magának, hogy kiszálljon a közösségi közlekedés finanszírozásából.

Közölte, 2010-ben az MSZP úgy adta át a városvezetést és a kormányzást, hogy volt egy megállapodás a mindenkori kormány és a város között a BKV finanszírozásáról, amit most a kormány felrúg.

A politikus arról beszélt, az ország GDP-jének negyven százalékát Budapesten állítják elő, ebből a fővárosiak csupán 8-10 százalékot használnak fel évente, a maradékból a vidék részesedik. Budapest tehát az ország szíve, ha károsodás éri, akkor károsodik az egész ország, tehát aki ma BKV finanszírozását veszélyezteti, az az egész ország finanszírozását veszélyezteti, és nemzetgazdasági károkat okoz - jelentette ki.

Kunhalmi Ágnes azzal kapcsolatban, hogy Magyarország indul a 2024-as olimpia rendezéséért azt kérdezte, hogyan akar Budapest olimpiát rendezni, ha még a buszok sem fognak járni.

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője arról beszélt, hogy az V. kerület a Deák Ferenc utcában áron alul, 78 millió forintért értékesített egy 237 négyzetméteres ingatlant, míg egy ezzel szomszédos, 97 négyzetméteres lakás 92 millió forintért kelt el. A lakás piaci értéke 180-200 millió forint lenne, így a kerület így mintegy 100 millió forintot dobott ki az ablakon - állította.

Közölte, az MSZP kéri, hogy a főváros éljen az elővásárlási jogával, és vegye meg az ingatlant, majd értékesítse azt piaci áron.

Szaniszló Sándor, a párt fővárosi képviselője azt mondta, két hete döntött a Fővárosi Közgyűlés a Klotild palota eladásáról is, amelyet szintén áron alul, a képviselők megtévesztésével adtak el, ugyanis nem közölték velük a szavazáson, pontosan melyik épületről van szó.

Forrás: MTI