Lech Kaczynski volt lengyel elnök beiktatásának 10. évfordulójáról emlékeztek meg kedden Varsóban a parlament két házának együttes ünnepi ülésén, kiemelve a néhai államfőnek a kelet-közép-európai térség helyzetének megerősítésére tett lépéseit.
Lech Kaczynski 2005. december 23-án tett ünnepi esküt a lengyel parlamentben. Hivatali ciklusának utolsó évében, 2010. április 10-én feleségével és a lengyel küldöttség többi tagjával együtt a nyugat-oroszországi Szmolenszk mellett bekövetkezett légikatasztrófában vesztette életét, amikor a TU-154M elnöki különgép leszállás közben, sűrű ködben lezuhant. 

A jelenlegi államfő, Andrzej Duda jelenlétében a parlamenti ülésen felolvasták az előzőleg a szejm által elfogadott határozatot. Ebben Lech Kaczynski emléke előtt tisztelegtek, összefoglalták az 1989-es rendszerváltást megelőző ellenzéki tevékenységét, valamint azokat az erőfeszítéseket, amelyeket politikusként és államfőként a független Lengyelország javára fejtett ki. Kiemelték többek között azt, hogy "eredményesen törekedett Lengyelországnak és térségünknek a nemzetközi politikában képviselt szuverén pozíciója kiépítésére".

Az évforduló alkalmából Andrzej Duda kezdeményezésére, aki - mint már választási programjában is kifejtette - Kaczynski szellemi hagyatékának folytatója szeretne lenni, hétfőn Varsóban konferenciát is rendeztek a néhai államfő kelet-közép-európai politikájáról. Ezen azok a volt és jelenlegi térségbeli elnökök vettek részt, akikkel Kaczynski szoros kapcsolatokat ápolt.

A konferencián mások között felszólalt Toomas Hendrik Ilves jelenlegi észt, Václav Klaus volt cseh és Traian Basescu volt román elnök. Duda felszólalásában Kaczynski térségbeli politikájának szolidáris jellegét emelte ki.

"Nemcsak államaink, hanem Európa, különösen pedig az Európai Unió számára fontos politika volt ez, a legjobb európai értékeket tartalmazta. Erről az útról semmiképpen sem szabad letérnünk" - szögezte le a lengyel elnök.

Forrás: MTI