Bővült a feldolgozóiparon kívüli - főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő - szektor novemberben az Egyesült Államokban, de a növekedés üteme jóval kisebb lett az elemzői várakozásoknál és az előző hónaphoz képest is. 
Az Egyesült Államok Ellátási Lánc Menedzsment Intézete (Institute for Supply Management - ISM) csütörtökön közölte, hogy a nem feldolgozóipari ágazatok beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 55,9 pontra csökkent az októberi 59,1 pontról. Ilyen erős havi szintű lassulást utoljára 2008 novemberében tapasztaltak. 

Elemzők is gyengébb teljesítményre számítottak, de mindössze 1,1 pontos visszaesést vártak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont feletti érték a növekedési ütem lassulását tükrözi.

Az alindexek közül az üzleti aktivitás BMI-mutatója 3,8 ponttal 58,2 pontra, az új megrendeléseké 4,5 ponttal 57,5 pontra , a foglalkoztatottsági mutató pedig 4,2 ponttal 55,0 pontra süllyedt, míg az árindex 1,2 ponttal 50,3 pontra emelkedett.

Novemberben a nem feldolgozóipari szektor már a hetvenedik egymást követő hónapban növekedett, miközben a feldolgozóipar több mint két éve először zsugorodott.

Forrás: MTI