Kizárták a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) kilenc szabadkai önkormányzati képviselőjét a pártból, mert november elején a párt városi frakcióján belül ellenzéki csoportosulást hoztak létre. 
A tizenhat tagú frakcióból kilenc képviselő - a Magyar Mozgalom nevű civil szervezet több tagja - csatlakozott a "frakción belüli frakcióhoz". A városi képviselőtestület november 12-i ülésén az egyik képviselő úgy fogalmazott: nem az a céljuk, hogy szétverjék a frakciót, hanem a csoporton keresztül szeretnék erősíteni a párt munkáját, javítani hatékonyságát. Erre reagálva Pásztor István, a VMSZ elnöke kijelentette: pártjának statútuma nem teszi lehetővé ilyen "platformok" létrehozását a frakción belül, néhány nappal később pedig fegyelmi eljárás indult a kilenc képviselő ellen, majd kizárták őket a pártból. A kizárt politikusok önkormányzati képviselők maradnak mandátumuk végéig. 

Augusztus elején Varga Lászlót, a párt parlamenti képviselőjét zárták ki a VMSZ-ből. Az indoklás szerint Varga "megsértette a VMSZ Alapszabályának rendelkezéseit, valamint a VMSZ tekintélyét romboló és érdekei ellen cselekvő tevékenységet folytatott". Varga László szintén a Magyar Mozgalom nevű civil szervezet tagja. 

A Magyar Mozgalmat civil szervezetként jegyezték be augusztusban, és alapításakor elhangzott, hogy nem alakul párttá, viszont politikai tevékenységet folytat majd.

Forrás: MTI