Ma ünnepli 79-ik születésnapját a katolikus egyház 266-ik feje, Ferenc pápa (latinul: Franciscus). 2013 márciusa óta vezeti az egyházat, de a három év alatt közel annyi újítást hozott az egyházszervezetben és annak működésében, mintha már a vatikáni dolgozószobájába született volna. Ezen a jeles napon viszont elhagyja az irodát és a dolgozószobát és ünnepel, mint mindenki a születésnapján. Kicsit utánajártunk, hogy hogyan is zajlik ez.
A pápai székben ő III. Gergely óta az első nem európai egyházfő, de egyben ő az első az amerikai kontinensről, az első a déli félgömbről, valamint ő a legelső jezsuita pápa. Előzőleg Buenos Aires érseke, majd bíborosa is volt, 2013-ban pedig a TIME magazin az év emberének választotta. De hiába mindezen címek, az egyház legfőbbje is úgy tölti ezt a napot, ahogy mindannyiunk szokása: hódol szenvedélyeinek. Ezzel mondjuk a svájci gárda tagjainak mondhatni nagy fejfájást okoz, ugyanis Ferenc pápa híresen közvetlen a hívőkkel és a rajongókkal, bárkihez odamegy a tömegben, így ma, amikor nyakába veszi Róma városát, nem lesz könnyű dolguk a testőreinek, hogy figyeljenek rá.
A TIME magazin az év emberének választotta / Fotó: Northfoto

"Szeretnék buszozni és enni egy jó olasz pizzát!" - sóhajtott fel Ferenc pápa egyszer egy interjún, így akár az is lehet, hogy a mai nap kedvenc kávézója meglátogatása után, ami a Szent Péter bazilikától mindössze tíz percre van, busszal fog továbbmenni Rómában. A pápa a Vatikánban kapott rá a kávéra eredetileg sok teát fogyasztott, ugyanis szülőhazája, Argentína nemzeti itala a mate tea. Ferenc pápa a presszókávét, annak is a legerősebb fajtáját a ristorettót részesíti előnyben, amelyet pont úgy iszik, mint az olaszok : még a pultnál állva, egy kortyra.

Az édesszájú pápa : habár az olasz utcák tömve vannak fagylaltozókkal, ahol a legkülönlegesebb fajták közül választhatunk, az egyházfőt ez teljesen hidegen hagyja, ő az alfajorért van oda. Az alfajor talán leginkább a linzer süteményhez hasonlít, tradicionális argentin édesség, melynek receptjét a vatikáni szakácsok külön a pápa kérésére megtanulták és elmondásuk szerint elég gyakran el is készítik. Azonban elmondása szerint ma, mint eddig a legtöbb születésnapján, csokoládétortával fogja megédesíteni napját Ferenc pápa.

A közös vacsora : a vatikáni belsős információk alapján nem nehéz elképzelni, hogy Ferenc pápa magának fogja elkészíteni vacsoráját, de még azt sem zárhatjuk ki, hogy vendégül fogja látni a többieket. Az egyházfő ugyanis ügyesen mozog a konyhában, az ünnepnapokon van, hogy közös étkezéseket szervez, amelyen saját fogásaival látja vendégül a többieket. Bár Argentína a világ egyik legnagyobb marhatenyésztő országa, így a nemzeti ételek nagy része is tartalmaz szarvasmarhát, a pápa nincs oda a steakért, sokkal szívesebben fogyaszt fehér húst, példának okáért csirkét vagy halat. Ki tudja? Lehet hogy ma este éppen egy saját recept alapján készített csirkeraguval fogja zárni a napot.
Ferenc pápa megáldott egy csecsemőt az összegyűltek közül, ezenfelül pedig nem csak engedélyezte az édesanyák számára eddig megtiltott szoptatást a Sixtus-kápolnában, hanem egy mise alkalmával egyenesen felkérte őket rá, mellyel kissé megosztotta a közvéleményt. "Sokan nem tudják megetetni gyermekeiket a világ szegényei közül, így arra kérem az anyákat, adjanak gyermekeiknek tejet, ha azok felsírnak az éhségtől!"

A tánc és a foci : egész életében imádta a sportokat Ferenc pápa, úszni a mai napig szokása, viszont a futballért rajong leginkább. Tavaly, mikor a világ egykori legjobb focistája, Diego Maradona járt a pápánál, elmondta az egyházfő, hogy bár műholdas adáson keresztül televízión követi az argentin bajnokságot, nagyon sajnálja, hogy nem tud személyesen is ott lenni kedvenc Buenos Aires-i csapatának meccsein, mint néző. A mai nap két meccset is közvetítenek, melyet valószínűleg megnéz majd a vezető, de elmondta, a legközelebbi alkalommal, amikor szülőhazájában jár majd, személyesen is kilátogat a stadionba biztosan. "Imádom nézni a tangót! Ez a világ legszebb tánca!" - nyilatkozott egyszer, melynek hallatán a tavalyi születésnapján több száz rajongója lepte meg azzal, hogy a Szent Péter téren tangóztak a pápa szórakoztatására, aki ezen láthatóan meglepődött és örült.

78-ik születésnapján egy táncos flashmobbal lepték meg Ferenc pápát hívei /videó: YouTube


Hogyan és hova tovább? Az egyház legnépszerűbb pápája, aki beiktatásakor úgy nyilatkozott, hogy vele együtt a katolicizmus a reformok útjára lép, a három év alatt rengeteg változást hozott, és nem tűnik úgy, hogy fel akarna hagyni tervével. 2013-ban az amerikai Esquire férfimagazin az év legjobban öltözött férifjának választotta a minden pompa nélküli, egyszerűségéért : nincs rengeteg gyűrű, nincs bíborvörös cipő! Tartja magát a puritán életmódhoz, ugyanis a pápai lakosztályt sem foglalta el, csak dolgozni jár be a Szent Péter bazilikába, ő a Szent Márta-házban maradt, demonstrálva ezzel is, hogy komolyan gondolta azt a nyilatkozatát, amiben kimondta : képmutatás lenne részéről azt mondani, hogy törődik a szegényekkel, miközben ő maga luxuskörülmények között hajtja álomra fejét. Ferenc pápa népszerűsége egyre csak nő, ugyanis a fiatal generációkat is képes megszólítani : közös képeket készít bárkivel, aki kéri, és rendszeresen üzen híveinek, akik követik őt a Twitteren. Reméljük nem veszít pozitív energiáiból az egyházfő, sőt, növekedni fog azok száma, akik szimpatizálnak vele. Ezúton szeretnénk hát neki mi is egészséget, sok boldogságot és minden jót kívánni a továbbiakban, és reméljük még sok születésnapjáról írhatunk!