A fiatalokat érintő kérdéseket járja körül a Fidelitas a péntektől vasárnapig tartó tanácskozásán Tatárszentgyörgyön.
A családalapítás és lakhatás, a felsőoktatás, valamint a vállalkozás és álláskeresés témakörét felölelő, Rólunk szól elnevezésű konferencián szombaton Böröcz László, az ifjúsági szervezet elnöke köszöntőjében kiemelte: nemcsak összegezni kívánják a fiatalokat érintő problémákat, hanem válaszokat is szeretnének keresni a kérdésekre és javaslatokat tenni a megoldásra.

A fiatalok előtt álló kihívásokat megvitató kerekasztal beszélgetésen Novák Katalin, az Emberi Erőforrások (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára és Dúró Dóra, a Jobbik országgyűlési képviselője is kifejtette véleményét, s a jelenlévőkkel egyet értve, a munkaerőpiacon való elhelyezkedés, a család és a munka összeegyeztetésének, illetve a külföldön való tanulás, munkavállalás problémáját tartották a legnagyobb kihívásoknak.

Novák Katalin ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy a magyar fiatalok társadalma színes és összetett, így a problémák is összetettek.

A jó külföldi megoldások és gyakorlatok átvehetőségét firtató kérdésre az államtitkár úgy fogalmazott, a kormány folyamatosan figyeli, milyen jó megoldások születnek más országokban, s ebből jön létre a hazai viszonyokhoz igazítva egy kormányzati "mix". Konkrét példaként egyebek között a francia házassági adókedvezményt említette.

Dúró Dóra véleménye szerint a fiatalokból hiányzik a tudatosság, egyéni és közösségi vonatkozásban is, ami számos területre kihat. Hozzátette: az, hogy nem születik annyi gyerek, nemcsak anyagi kérdés, hanem szemléletbeli is, "s a demográfiai fordulaton múlik a magyarság jövője". 

A családalapítás és a lakhatás kérdéskörével kapcsolatban az ellenzéki politikus megjegyezte, hogy sokat elmond: a megkérdezettek mintegy 80 százalékánál a második gyermek megszületésének gátja a lakhatási körülmény. Ezért is tekinti a Jobbik jó példának az osztrák bérlakás-építési programot - mutatott rá.

Novák Katalin a demográfiai kérdésre reagálva kiemelte: Magyarországon jelentős az eltérés a tervezett és a megszületetett gyermekek száma között, s a kormány feladata, hogy feltárja az okokat és megoldásokat keressen rá. Az államtitkár szólt arról is, hogy ma már - a korábbi időszakokkal ellentétben - ott vállalnak több gyereket, ahol a nők is dolgozhatnak, s ezért "segíteni kell, hogy az anyák ne érezzék magukat csapdahelyzetben". Ugyanakkor a család szerepe nagyon fontos - hangsúlyozta -, ezért azt kell erősíteni.

Dúró Dóra az otthon gyermekét nevelő anya és a dolgozó nő dilemmájával kapcsolatban hangsúlyozta: társadalmi konszenzusra van szükség arról, hogy mindenki azt választhassa, ami számára jó, és ne érje őket senki részéről "vád", döntésük után pedig segíteni kell őket.

A résztvevők a problémák orvoslására meghozott döntéseket, illetve megoldási javaslatokat is említettek. Novák Katalin emlékeztetett rá: folyamatosan tudták bővíteni a családtámogatások rendszerét, de sok lépés áll még előttük például a szemléletváltoztatás területén. Megjegyezte: a közeljövőben indulnak azok a kampányok, amelyeknek fókuszában az apák és a testvérek nagyobb szerepe áll.

Dúró Dóra a megoldási javaslatok között egyebek mellett a gyermekneveléshez szükséges cikkek áfájának 5 százalékra történő csökkentését említette.

A tanácskozás szombat délután a felsőoktatás, illetve Európa jövőjével, vasárnap pedig a munkahelyteremtés témájával folytatódik.

Forrás: MTI