A brit indie/posztpunk egyik legkarakteresebb zenekara, az Editors új lemezét, az In Dreamet Magyarországon is bemutatja. A gitárzenét az elektronikával ötvöző együttes december 8-án a fővárosi Barba Negra Music Clubban lép fel.
A kétezres években rendkívül sikeres, többszörös albumlista-vezető, platinalemezes Editors zenéjét sokan az Echo & The Bunnymenéhez vagy a Joy Divisionéhez hasonlítják, mások az amerikai Interpol brit párjaként emlegetik. Hűvös elegancia, távolságtartás, ugyanakkor mély és személyes szövegek, hidegen csengő-bongó szintik, fülbemászó riffek - ezek az Editors védjegyei - szerepel a szervezők MTI-hez eljuttatott ajánlójában.

A csapat 2002-ben alakult Staffordshire-ben. Már az első album, a 2005-ben kijött The Back Room komoly sikereket, Mercury-jelölést és jelentős eladásokat hozott. Az együttes, mindenekelőtt a zenei agy, Tom Smith finom arányérzékkel keverte a gitárorientált rockzenét az újhullámos hangzással; a New Musical Express című brit zenei lap kifejezésével élve egyfajta "dark discót" hozva létre. Nem véletlen, hogy az Editors - mindenekelőtt két legsikeresebb, második és harmadik albumának - számai éppoly népszerűek a rockfesztiválokon, mint a partikban.

A zenekar trükkösen jelentette be új albumát. Új kiadója, a belga Play It Again Sam (PIAS) egyik bemutató lemezén rejtette el az új lemez első számát, a No Harmot. Az első megtaláló annak rendje és módja szerint feltette a YouTube-ra, mire Tom Smith is megosztotta a hírt, hogy őszre kész az új Editors-lemez. Az elődei útját folytató album októberben az ötödik helyre kúszott a brit albumlistán, Hollandiában és Belgiumban pedig első lett. A karácsonyig tartó európai bemutató turné során az Editors a 2013-as Sziget-koncert után visszatér Magyarországra, ezúttal az A38 hajó szervezésében lép fel a Barba Negra Music Clubban.

A zenekar tagjai: Tom Smith (ének, gitár, billentyűsök), Justin Lockey (gitár), Elliott Williams (billentyűsök), Russell Leetch (basszusgitár, billentyűsök), Ed Lay (dob). Az eddigi lemezek: The Back Room (2005), An End Has a Start (2007), In This Light and on This Evening (2009), The Weight of Your Love (2013), In Dream (2015).

Forrás: MTI