A Duna a legkedveltebb vízi útvonal Európában, egyre több vendég érkezik folyami hajóval Magyarországra, a kormány elkötelezett a dunai közlekedés fejlesztésében - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkára a 20. Nemzetközi Dunai Hajózási Konferencia sajtótájékoztatóján csütörtökön, Budapesten.
Boros Anita kiemelte: a közúti közlekedés kiváltásához előtérbe kell helyezni a dunai közlekedést, ennek érdekében nemcsak a folyó budapesti, hanem a teljes magyarországi szakaszát is fejleszteni kell. 

Az elmúlt években számos logisztikai és kapacitásbővítő kikötőfejlesztés valósult meg döntően uniós forrásból, és a korábban állami, majd magántulajdonba került hajózási gazdasági társaságok visszaszerzésével nőtt az állam dunai hajózásban betöltött szerepe - mondta. 

A személyhajózás terén stratégiai szempontból megkerülhetetlennek nevezte a MAHART PassNave Kft.-t, amely a Duna teljes szakaszán a legnagyobb hajóparkkal rendelkező személyhajózási és kikötő-üzemeltető, és saját forrásból önálló beruházásokat is megvalósít. Példa erre a visegrádi hajóállomás megújítása is - tette hozzá. Boros Anita szerint kiemelten fontos a Duna akadálymentes hajózhatóságának biztosítása.

Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára rámutatott: a folyami hajós turizmus az ágazat legígéretesebb szegmense, a szállodahajók vendégforgalma folyamatosan emelkedik. Fontosnak nevezte, hogy a Duna ne csak Budapestet, hanem egyéb magyarországi városokat is bekapcsoljon a nemzetközi turizmusba. 

Javaslataik között említette, hogy a dunai hajókirándulások ne álljanak meg Budapestnél, hanem vigyék tovább az utasokat déli irányba. Ruszinkó Ádám felajánlotta az ágazat szereplőinek a tárca és a Magyar Turizmus Zrt. szakmai partnerségét a dunai hajós túrák vendégforgalmának további növeléséhez.

Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója ismertette: a dunai szállodahajókon tavaly mintegy 400 ezer vendég fordult meg, idén a létszámuk tovább nő. Egy felmérésük szerint a hajóval érkezők 80 százalékának fontos, hogy Budapest az útvonal része legyen. A vendégek tartózkodási idejének növelése érdekében vonzó attrakciókra, tartalmas programokra és szorosabb szakmai partnerségre van szükség - hangsúlyozta.

Thomas Bogler elnök (IG Rivercruise) szintén kiemelte, hogy Budapest a nemzetközi vendégeik számára fontos pont. A turisták két-három nappal meghosszabbítják a hajóútjukat, hogy a hajózás előtt vagy után a magyar fővárosban töltsenek el időt. Közölte: 290 hajó közlekedik a Rajna és a Duna között, az ágazat az elmúlt években 10 százalékos nemzetközi vendégszám-növekedést ért el, 2016-ban 16-18 új hajó áll forgalomba a Dunán. 

Gerhard Skoff, a rendezvény osztrák főszervezője Közép-Európa egyik legfontosabb turisztikai célpontjának nevezte a Dunát, amelynek gondozása szerinte kiemelkedő jelentőségű. A Duna a világ személyszállító folyami hajózásában 33 százalékkal piacvezető, ezt a Rajna, majd a Nílus követi - közölte. 

A háromnapos Nemzetközi Dunai Hajózási Konferencia a folyami hajós szakma legfontosabb magyarországi eseménye, mintegy kétszáz résztvevővel. A konferencia első napján szó esik az egyes hajózási útvonalak szakpolitikai kezeléséről és fejlesztési lehetőségeiről, biztonságpolitikai és turisztikai kérdésekről.

Forrás: MTI