Az első csatlakozási tárgyalási fejezetek december 14-i megnyitása Brüsszel és Belgrád között felgyorsítja az integrációs folyamatot, a további fejezetekre nem kell majd ilyen sokat várni.
Hétfőn Brüsszelben a pénzügyi felügyeletre vonatkozó 32-es, valamint a Koszovóval való kapcsolat normalizálására vonatkozó 35-ös fejezet megnyitásával a gyakorlatban is megkezdődnek a csatlakozási tárgyalások, amelyeket hivatalosan 2014 januárjában nyitottak meg. 

Johannes Hahn uniós bővítési biztos szerint az igazságügyre, valamint az alapvető emberi jogokra, illetve kisebbségi jogokra vonatkozó 23. és 24. fejezetet akár már a következő év első felében megnyithatják. 

Szerinte Szerbia számára most a gazdasági fejlődés a legfontosabb, új munkahelyeket kell nyitni, és újabb beruházásokra van szükség. Az első eredmények már láthatók - tette hozzá Johannes Hahn. 

Hozzátette, hogy Szerbia emberségesen bánt azzal a több százezer migránssal, aki az idei évben áthaladt az országon, és az Európai Unió a migránsválság kezelésében segíteni fog Szerbiának, ahogy tavaly a hatalmas árvizek utáni károk felszámolásában is segített. 

A parlamenti képviselők figyelmét felhívta arra is, hogy az uniós tárgyalások során számos jogszabályt kell majd módosítani és összehangolni az uniós szabályozással. 

Szerbia uniós integrációja a nyugat-balkáni régió fejlődéséhez is hozzájárul - jelentette ki felszólalásában Johannes Hahn. Kiemelte, hogy az Európai Unió mind a 28 tagállama egységesen támogatja Szerbia csatlakozását. Hozzáfűzte még, hogy az olyan világszintű kihívások megoldásában is partnerként számítanak Belgrádra, mint a terrorizmus, a migráció vagy az energiaválság kérdése.

Forrás: MTI