A vasárnapi spanyolországi választáson győztes Néppárt vezetősége úgy látja, hogy sikerrel próbálkozhatnának a kisebbségi kormányzással, miután nem tudtak abszolút többséget szerezni a parlamentben. Ezért azonban nagy árat fizethetnek: bukhat elnökük, a volt kormányfő.
A spanyol Néppárt elég parlamenti képviselői helyet szerzett ahhoz, hogy sikeresen kormányozzon kisebbségi támogatással - állította a CNBC-nek nyilatkozva Pablo Casado a párt egyik vezetője. A Mariano Rajoy volt kormányfő vezette politikai erő 122 helyet szerzett a 350 fős törvényhozásban - a többséghez 176-ra lett volna szükségük.

A madridi tőzsde vezető indexe, az Ibex 2,4 százalékkal esett hétfőn, mivel a befektetők nem ilyen optimisták. A bankszektor vállalatainak részvényei 3-7, a Repsol olajcégéi 6,5 százalékot veszítettek érvényükből. Az Iberdola energiaszolgáltató és a Telefonica távközlési cég megúszta egy és két százalék közti visszacsúszással. Az államkötvények hozama - a kisebb kereslet miatt - nőtt.

A piaci pesszimizmus hátterében az lehet, hogy 91 mandátummal rendelkező szocialista párt kizárja, hogy nagykoalíciót kössön konzervatív ellenfelével, akárcsak a radikális baloldali Podemos, amely 69 helyet szerzett.

Öregek, fiatalok

Hiába jobboldali-libárális beállítottságú a Podemos mellett megjelent másik új párt, a Ciudadanos, két ok miatt sem sanszos koalíciós partner. Először is azért, mert 40 mandátumával nem tudja biztosítani a szükséges többséget, másodszor pedig azért, mert politikai-alkotmányos reformokat akar, amelyekhez jobb partner lát a szintén fiatal vezetés irányítása alatt álló szocialistákban, mint a 60 éves Rajoy vezette Néppártban.

Volt már ilyen

Casado azzal érvel, hogy az elmúlt 11 parlamenti ciklusban csak négyben működött többségi támogatással a kormány. Legutóbb José Luis Zapatero szocialista miniszterelnök vezette kisebbségből az országot 2004-2008 között. Szerinte a gazdaság a határozott kilábalás útján jár - köszönhetően az előző néppárti kormány áldásos tevékenységének -, ezért a kisebbségi kormányzás nem vezetne a bizonytalanság növekedéséhez.

Vele nem, de...

Ha lesz is valamilyen egyezség, az biztosnak látszik, hogy annak feltétele lesz Rajoy távozása az ország éléről. A többi párt szerint vállalnia kell a közvetett felelősséget a pártját sújtó korrupciós botrányokért.

Manuel de Rosa, a szocialista párt gazdasági titkára kijelentette a CNBC-nek, hogy semmiképpen sem támogatnának egy Rajoy vezette kormányt. Azt is hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem akarják belpolitikai válságba taszítani az országot, ami a bizonytalanság elhúzódásával kárt okozna a gazdasaságnak.

Velük igen, ha...

Sofia Mirandos, a Ciudadanos madridi önkormányzati képviselője nem a Néppártban látja lehetőséges szövetségesüket, hanem a szocialista pártban. Együtt tudunk dolgozni velük, ha elfogadják, hogy a demokratikus rendszert, az alkotmányt és a közigazgatást mélyen át kell formálni - fogalmazott a politikus.