A munkáltatói ajánlatnál ezer forinttal magasabb, bruttó 111 ezer forintos minimálbérben és 129 ezer forintos garantált bérminimumban sikerült a többségnek megegyeznie hétfőn a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán – értesült a Magyar Idők.
A hat részt vevő érdekképviseletből csak öt támogatta a fenti összegeket, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) pedig elvi okokból maradt távol az egyezségtől. Kordás László, a konföderáció elnöke ezért úgy véli, nem lehet megállapodásról beszélni, ahhoz ugyanis minden fél egyetértése kellene. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a MASZSZ megvétózta volna a megállapodást, ettől a kormány még kihirdetheti az egyezségben szereplő összegeket.

A MASZSZ azt sérelmezte, hogy az elfogadott szöveg nem tartalmazza, hogy a teljes munkaidőben foglalkoztatottak jövedelme 2018-ra érje el a régi módszertan szerinti létminimum összegét – mondta Kordás. Így ugyanis nincs garancia arra, hogy ez a cél teljesülhet. Nem született megállapodás az országos bérajánlásról sem, mivel a munkáltatói oldal ellenezte, hogy az emelés mértékét számszerűsítsék a felek – mondta Kordás László. A két szakszervezeti konföderáció, a Munkástanácsok és a Liga mellett a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, valamint az ÁFEOSZ-COOP szövetség által elfogadott szövegtervezetben az szerepel, hogy a bérajánlásról majd 2016-ban tárgyalnak újra.

A szakszervezetek eredeti követelése a minimálbér 114 500 forintra, a szakmunkás-bérminimum pedig 133 ezer forintra emeléséről, a legutóbbi, múlt keddi ajánlatuk előbbi 112 ezer, utóbbi 131 ezer forintra növeléséről szólt. A munkáltatói oldal azonban legutóbb minimálbérnek bruttó 110 ezer, a szakmunkás-bérminimumnak pedig bruttó 128 ezer forintot ajánlott. Akkor nem sikerült közelíteni az álláspontokat.

Forrás: Magyar Idők