Az Együtt - a Korszakváltók Pártja politikusai költségvetési módosító javaslatot terjesztenek be a parlamentnek, annak érdekében, hogy a fővárosi önkormányzat a BKV üzemeltetésére 2016-ban legalább a 2015. évivel azonos mértékű támogatást kapjon. A párt a hatmilliárd forintot a Városliget és a Bozsik stadion fejlesztésére szánt forrásokból venné el - közölte az MTI-vel kedden a párt budapesti elnöke.
Pataki Márton közleményében úgy indokolt: Budapestnek és Magyarországnak nagyobb szüksége van működő közösségi közlekedésre, mint egy újabb stadionra vagy egy eltúlzott presztízsfejlesztésre.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a parlament kedden szavaz a fővárosi önkormányzat és a kerületi önkormányzatok közötti forrásmegosztásról szóló törvény módosításáról. Ennek értelmében a fővárosi önkormányzat részesedése a jelenlegi 51 százalékról 52,5 százalékra, majd 2017. január 1-től 54 százalékra nő. Mind a két módosítás évi 3-3 milliárd forintot vesz el a kerületektől, és ad a fővárosi önkormányzatnak a budapesti közösségi közlekedés céljára - emelte ki.

Ez az összeg ugyanakkor egyfelől nem pótolja azt a veszteséget, ami a központi költségvetési támogatás csökkenése miatt éri a fővárost, hiszen a jövő évi költségvetésben az ideihez képest 6 milliárd forinttal kevesebbet kap a BKV finanszírozására Budapest, ami a tervek szerint 2017-ben újabb 3 milliárd forinttal csökken - fogalmaz. Másfelől pedig a kerületi önkormányzatok többsége maga is pénztelenséggel küzd, képtelenek az idei évben teljes egészében rájuk háruló szociális támogatásokat biztosítani, vagy éppen tisztességes megélhetést biztosító fizetést adni a köztisztviselőiknek - emeli ki.

Forrás: MTI