December 7-én folytatódik a Vatileaks-per - döntött hétfőn a vatikáni bíróság, időt adva a vádlottaknak a tárgyalásokra való felkészülésre.
A halasztást az egyik vádlott, a világi Francesca Immacolata Chaouqui kérte, miután korábbi ügyvédjét lecserélte. A vatikáni bíróság azt is engedélyezte, hogy a vádlottak példányt kaphassanak a vádiratból, amit korábban megtagadott. 

A bizalmas vatikáni dokumentumok ellopásáról és közléséről folyó per november 24-én kezdődött. Akkor a vatikáni bíróság úgy határozott, hogy november 30-tól folyamatos délelőtti és délutáni tárgyalásokat tartanak, az elsőfokú eljárás minél előbbi lezárására. Miután a védelem a rendelkezésére bocsátott szűk idő miatt tiltakozott, a bíróság most a december 7-i folytatás mellett döntött, vagyis a Vatileaks-per a december 8-án kezdődő szentév első napjaival esik majd egybe. 

Az öt vádlott eddig minden tárgyaláson megjelent. 

A vatikáni dokumentumokat a vád szerint Lucio Ángel Vallejo Balda spanyol prelátus, a vatikáni gazdasági ügyek prefektúrájának titkára juttatta ki a Vatikánból. 

Az olasz állampolgár Chaouquit lopással és bűnszövetkezéssel vádolják. A PR-szakértőként és lobbistaként ismert nő 2013-2014 között a Vatikán gazdasági-adminisztratív működését átszervező bizottság (Cosea) tagjaként dolgozott. 

A Cosea munkatársa volt a szintén vádlott Nicola Maio. 

A bizalmas dokumentumokat Gianluigi Nuzzi és Emiliano Fittipaldi olasz újságíró közölte az októberben megjelent könyveikben. A vatikáni büntetőtörvénykönyv értelmében négytől nyolc évig terjedő börtönre ítélhetik őket. Most először fordul elő, hogy a pápai állam ügyészsége újságírók ellen emelt vádat. 

A La Repubblica című olasz napilap hétfőn részleteket közölt abból az írásos "vallomásból", amelyet Lucio Ángel Vallejo Balda adott át a vatikáni bíróságnak. Eszerint az 54 éves pap elismerte, hogy viszonya volt Francesca Immacolata Chaouquival, aki ezért zsarolta őt. Vallejo Balda azt állítja, hogy a nő mögött az olasz titkosszolgálat bizonyos csoportjai állnak, többek között Luigi Bisignani, aki az olasz politika szálainak mozgatójaként ismert, anélkül, hogy valaha bármilyen politikai tisztséget is betöltött volna. A római szabadkőműves társaságokkal hozzák kapcsolatba.

Forrás: MTI