A kormány azt szeretné, ha a következő évben a magyar fiatal vállalkozókra tudnának koncentrálni, az ezt célzó 2016-os tematikus évről a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) december 3-i ülésén döntenek - közölte Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a Máért gazdaságfejlesztési és önkormányzati szakbizottsága hétfői budapesti ülésén.
A Miniszterelnökség MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az államtitkár beszámolójában kiemelte, hogy az idei évben Magyarországon az oktatáspolitika kiemelt területe lett a szakképzés fejlesztése, így a határon túl is ezt a fejlesztési irányt kellett követni. 

A tematikus program keretein belül minden külhoni magyar régióban tangazdaságokat és tanműhelyeket adták és fejlesztettek, átjárhatósági ösztöndíjat hoztak létre. A tréningeknek, programoknak, konferenciáknak és a nyári továbbképzésnek köszönhetően több ezer diákot, pedagógust és szakembert sikerült megszólítani. 

Az ülésen Lepsényi István  gazdaságszabályozásért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormány elkötelezett a határmenti régiók fejlesztésében, fontos cél, hogy Kárpát-medence szintjén egységes gazdasági térség alakulhasson ki.

Csite András a HÉTFA Kutatóintézet igazgatója bemutatta a Nemzetpolitikai Kutatóintézet közreműködésével végzett kutatás eredményeit, amely a külhoni magyar szakképzés helyzetét és kihívásait vizsgálta. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke arról beszélt, hogy Újvidéken átadták az Európa Kollégiumot, amely a vajdasági értelmiséget segíti.

Forrás: MTI