A szerdai lendületes erősödés után vegyesen alakuló indexekkel indult a kereskedés csütörtökön az amerikai tőzsdéken. 
A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 0,22 százalékkal, az S&P 500 pedig 0,04 százalékkal állt szerdai záróértéke alatt a nyitást követő percekben, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe viszont 0,06 százalékkal emelkedett.  

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) tagjainak többsége  elképzelhetőnek tartja a kamatemelési ciklus decemberi megkezdését - derült ki a FOMC októberi kamatdöntő üléséről készült jegyzőkönyvből. A befektetőket megnyugtatta, hogy ugyanakkor a szöveg elég világossá teszi: a továbbiakban a Fed csak lassan, és óvatosan nyúl az irányadó kamathoz, hogy ne veszélyeztesse az amúgy is döcögő növekedést. 

A bizottság tagjainak többsége úgy ítélte meg, hogy a monetáris politika normalizálásának megkezdéséhez szükséges gazdasági feltételek a következő, december 15-16-i ülésre teljesülhetnek. A világgazdasági helyzetnek, illetve a nemzetközi pénzpiaci turbulenciáknak az amerikai gazdaságra gyakorolt esetleges káros hatásai miatti aggodalmak enyhültek, bár továbbra is szükség van arra, hogy szoros figyelemmel kövessék a fejleményeket. 

A legfrissebb munkaerőpiaci adat nem indokolja a kamatemelés elhalasztását, az elemzői várakozásokkal összhangban csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma az Egyesült Államokban a múlt héten. A munkaügyi minisztérium közleménye szerint ez arra utal, hogy a vállalatok a lassuló növekedés közepette is bíznak a gazdaság erejében. 

Szerdán erősödéssel zárt New York. A Dow Jones 1,41 százalékkal, a S&P 500 index 1,61 százalékkal, a Nasdaq Composite pedig 1,79 százalékkal emelkedett. 

Az olajpiac továbbra is gyengélkedik. Szerdán az amerikai olaj ára átmenetileg 40 dollár alá esett, majd kissé magához tért. Elemzők szerint minden elvben drágulást kiváltó piaci impulzus hatását nyomban megfojtja a nyomasztóan nagy túlkínálat. Becslések szerint az idén a termelés átlagosan napi 700 ezer - 2,5 millió hordóval haladja meg a keresletet. 

Kora délutánig a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordójának (159 liter) ára decemberi szállításra  0,96 százalékkal 40,36 dollárra csökkent. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus ára januári határidőre 0,20 százalékkal, 44,05 dollárra ment le.

Az arany ára a dollár enyhe gyengülése következtében elszakadt öt éves mélypontjától, de változatlanul nyomás alatt van, mert az általános piaci vélekedés szerint a Fed-jegyzőkönyv megerősítette a decemberi kamatemelés valószínűségét. A magasabb kamat növeli a dollár vonzerejét, de csökkenti az aranyét, amely nem biztosít hozamot. A fém unciáját (31,104 gramm) kora délután 1072,10 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 0,1 százalékkal magasabban, mint szerda este. 

A dollár kissé gyengült. Az euró napközben 1,0656 és 1,0718 dollár között ingadozott, az európai valuta kora délután 1,0685 dollár körül forgott, az év eleje óta 11,67 százalékkal értékelődött le.

Forrás: MTI