Tomm Moore is dolgozott a Kahlil Gibran: A próféta című filmen, amelyet a szerdán megnyílt 13. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál tűzött a műsorára. Az ír animációs filmrendező az MTI-nek adott interjújában elmondta, hogy Gibran műve "időtlen klasszikus", és nagyon örült, hogy ő is részt vehetett a produkció egy epizódjának elkészítésében.
A libanoni író, költő, filozófus Gibran angol nyelven írott A próféta című könyve először 1923-ban jelent meg, azóta a világszerte népszerűvé vált kötet több millió példányban kelt el, Magyarországon is kiadták.

Roger Allersnek, Az oroszlánkirály rendezőjének irányításával nemzetközi animációs csapat készített egész estés filmet a költői szöveg alapján. A próféta című rajzanimációs film a nyolcéves Almitra és a politikai fogoly Musztafa barátságának történetébe ágyazva idézi fel a Gilbran kötetében megfogalmazott tanításokat az élet számos fontos kérdéséről: munkáról, házasságról, szerelemről és halálról.

A kerettörténetben a tanítások epizódjait neves animációs rendezőkre - Paul és Gaetan Brizzi, Joan C. Gratz, Mohammed Szaíd Harib, Tomm Moore, Nina Paley, Bill Plympton, Joann Sfar és Michal Socha - bízta Allers.

Tomm Moore az MTI-nek e-mailben adott interjújában elmondta, hogy már főiskolai évei alatt olvasta Kahlil Gibran világhírű könyvét, és később, felnőtt évei kezdetén is újra kézbe vette.

Több szempontból is fontos volt számára ez a film. "A könyv időtlen klasszikus, olyan fontos témákról beszél, amelyek mindannyiunkhoz szólnak" - fogalmazott. Emellett a független animációs filmesek kiválóságai gyűltek össze a produkció megvalósítására. "Nagyon hízelgő volt, hogy én is köztük lehetek" - tette hozzá.

Moore a Szerelemről című epizódot rajzolta és rendezte. "Azért választottam ezt, mert úgy éreztem, ennek a költői képeit lenne a legérdekesebb tolmácsolni".

Ebben a munkában az volt a legnagyobb kihívás, hogy úgy találja meg az egyensúlyt a szerelmi történet, amellyel mindenki tud azonosulni, valamint a költemény szavai és témái között, hogy azzal minden aspektusát meg tudja jeleníteni ennek a sokszínű epizódnak.

A rajzstílus kiválasztása és a rendezés is komoly feladat elé állította. Mint mesélte, az epizód nagyjából fél év alatt készült el.

"Roger (Allers) minden téren irányított bennünket, de nagyon finoman és nagy tisztelettel. Azt akarta, úgy érezzük, ez a mi saját epizódunk, ugyanakkor segített nekünk, hogy olyan alkotás szülessen, amely szervesen illeszkedik a filmről kialakított átfogó elképzelésébe" - idézte fel Tomm Moore a közös munkát.

Forrás: MTI