Szerbia európai uniós csatlakozásáról és a menekültkérdésről is tárgyalt Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője és Bojan Pajtic, a szerbiai Demokrata Párt elnöke, a vajdasági kormány elnöke szerdán Budapesten. A szerb politikus a megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón megerősítette álláspontját: nincs szükség a Jobbik vajdasági irodájára.
Tóbiás József közölte, az MSZP elkötelezett Szerbia uniós csatlakozása mellett, és támogatja, hogy a csatlakozási tárgyalások induljanak el a jogállamisággal, a szabadságjogokkal és a sajtószabadsággal kapcsolatos témákban.

Az ellenzéki politikus a menekültkérdés kapcsán úgy fogalmazott: "botorok lennénk", ha nem használnák fel azt a tudást és tapasztalatot, amelyet Szerbia és Vajdaság szerzett az elmúlt 20 évben. 

A menekültválság megoldásának közös európai cselekvési tervében Szerbiát mint együttműködő országot számításba kell venni, partnerként kell tekintetni rá - hangsúlyozta. 

Tóbiás József elmondta, hogy szerb partnerével egyetértettek abban, a kerítés nem old meg semmit, csak nehezíti a két ország közötti békés együttélést.

Bojan Pajtic egyetértve Tóbiás Józseffel azt mondta, Szerbia komoly kihívásokkal néz szembe menekültügy területén, és minden támogatás jól jön nekik. 

Nem szeretnék - folytatta - , ha Európában a párizsi, a bejrúti merényletek, illetve az orosz gép elleni merénylet miatt muzulmánellenes hisztéria alakulna ki. Bojan Pajtic szerint Európának ezt a kérdést a szolidaritás jegyében kell kezelnie. 

Bojan Pajtic kijelentette, nincs szükség a Jobbik vajdasági irodájára, nincs szükség arra, hogy a Vajdaságba, Szerbiába importálják a sovinizmust. Van nekünk elég bajunk a saját szélsőségeseinkkel - fogalmazott, megjegyezve: mindent megtesznek az iroda bezárásáért.

Bojan Pajtic az Európai Progresszív Alapítvány és az MSZP pártalapítványa, a Táncsics Alapítvány által szervezett, Az Európai Unió történelmi válaszút előtt című szerdai konferenciára érkezett Magyarországra.

Forrás: MTI