Uniós és hazai forrásból több mint 6,6 milliárd forintot fordítottak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagyecsed és Hodász térsége szennyvízhálózatának kialakítására - közölte a beruházások kommunikációjáért felelős társaság hétfőn az MTI-vel.
Az 5,3 milliárd összértékű, Nagyecsed, Mérk, Vállaj, Tiborszállás és Fábiánháza települést magában foglaló nagyobb program keretében két, egyenként napi ezer köbméteres kapacitású szennyvíztisztító-telepet létesítettek, amely a közeli Kraszna folyóba engedi a megtisztított szennyvizet. Megépült több mint száz kilométer gerinc- és nyomóvezeték, átemelők és iszaptároló, valamint több mint ötezer ingatlant kötöttek be a hálózatba.

A fejlesztéshez a lakosság által alapított víziközmű-társulás jelentős összegű, vissza nem térítendő támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) forrásaiból.

Az 1,3 milliárdos hodászi szennyvízprogram keretében megépült egy kisebb kapacitású szennyvíztisztító-telep, lefektettek 21 kilométernyi vezetéket és 1100 ingatlanra vezették be a szennyvízhálózatot. A több mint 1,2 milliárd forint értékű, vissza nem térítendő támogatás mellett mintegy 77 millió forintot a Belügyminisztérium által kiírt önerőalapból nyert el az önkormányzat, amelynek így saját forrás nélkül sikerült megvalósítania a beruházást.

Forrás: MTI