A növényvédőszer-engedélyezés és -felhasználás szabályozása az élelmiszerlánc-biztonság fontos tényezője - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára egy nemzetközi növényvédelmi konferencián hétfőn, Budapesten.
Zsigó Róbert hozzátette, a nemzeti növényvédőszer-engedélyező hatóságok munkáját nagyban segítik a nemzetközi növényvédelmi szabványok és útmutatók.

Köszöntőjében kiemelte: a kétnapos konferencián értékelik a világpiacon kapható biológiai növényvédelmi készítményeket, áttekintik a szabályozási rendszereket, illetve elemzik a biológiai növényvédelmi módszerek széleskörű elterjesztését Magyarországon.

Az Európai és Földközi-tenger Melléki Növényvédelmi Szervezete (EPPO) rendezvényén 15-20 országból 80 előadó vesz részt, illetve az Észak-Amerikai Regionális Növényvédelmi Szervezet és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal képviselői.

Zsigó Róbert emlékeztetett, hogy a magyar kormány 2013-ban fogadta el a 2022-ig tartó élelmiszerlánc-biztonsági stratégiát, amelynek célja, hogy a lakosság számára mindig egészséges, kiváló minőségű biztonságos termékek legyenek elérhetők.

Forrás: MTI