A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban nyitják meg csütörtökön a Kárpát-haza Galéria által szervezett Boldogasszony vándorkiállítás újabb állomását jelentő tárlatot.
A csíksomlyói Mária kegyszobor megalkotásának az ötszázadik évfordulójára hirdetett Mária-év alkalmából szervezett kiállítás 55 kortárs magyar művész Boldogasszony-ábrázolását mutatja be. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által Budapestről indított vándorkiállítás az összetett és sokrétegű Boldogasszony-képről kíván kortárs művészi olvasatot adni. A kiállítás fővédnökségét Áder János magyar államfő vállalta.

Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója az MTI-nek elmondta: a Kós Károly által tervezett múzeum lovagtermében és tolerancia termében rendezték be a kiállítást. Emlékeztetett arra, hogy Kós Károly kimondottan az egyházaknak szánta a tolerancia termet, ezért a kiállított anyag jól érvényesül a térben. Az igazgató elmondta, felajánlották az iskoláknak, hogy tartsanak vallásórákat a kiállító térben, és a kezdeményezésüknek kedvező a visszhangja.

"Nagyon érdekes, hogy a konzervatívnak tűnő témát a művészek nagy szabadsággal közelítették meg. Nemcsak a megszokott kanonikus alkotások, hanem nagyon friss lélegzetű művek is láthatók" - mondta Vargha Mihály, aki egy kiállított művével is jelen lesz a kiállításon.

A Boldogasszony-kiállítást Erdélyben eddig Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson, Székelyudvarhelyen és Gyimesközéplokon láthatta a közönség.

A tárlaton mások mellett Gyulai Líviusz grafikus, Hager Ritta textilművész, Haris László fotóművész, Jankovics Marcell grafikus, filmrendező, Kárpáty Tamás festőművész, Kő Pál szobrász, Kubinyi Anna textilművész, Kunkovács László fotóművész, néprajzkutató, Kusztos Endre grafikus, festőművész, Melocco Miklós szobrász, Móser Zoltán fotóművész, Petrás Mária keramikus és Somogyi Győző festőművész, grafikus alkotásai láthatók.

A sepsiszentgyörgyi kiállítás december 2-ig tekinthető meg.

Forrás: MTI