A Jobbik felszólítja a kormányt, hogy azonnal állítsa le az állami földek "privatizációját" és vonja vissza a külföldiek földszerzését engedélyező kormányhatározat-módosítást - közölte az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdán az MTI-vel.
Magyar Zoltán közleménye szerint a Fidesz ismét hazudott, mert külföldiek számára is lehetőséget teremt a földvásárlásra a kormánypárt földtörvénye.

A képviselő azt írta: csak nemzeti önfeladásként lehet értelmezni a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által aláírt, kedden megjelent és szerdával hatályos kormányhatározatot. A határozat úgy módosítja a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez (NFA) tartozó földek árverését szabályozó passzust, hogy kikerül a szövegből a magyar állampolgárságú kitétel és valamennyi uniós tagállam polgára jogosult lesz a földszerzésre - magyarázta.

Magyar Zoltán szerint sem a kormány illetékese, sem az agrárkamara elnöke nem tagadta, hogy ennek eredményeként külföldiek kezébe kerülhet a hétfőn induló liciteken az állami föld.

Az ellenzéki politikus úgy értékelt: ha a kormány nem állítja le az állami földek eladását, nem vonja vissza a kormányhatározat módosítását, azzal azt is beismeri, hogy a Fidesznek fontosabb a saját földesurai és a külföldiek kiszolgálása, mint a magyar föld magyar kézben tartása, vagyis a magyar emberek érdeke.

Forrás: MTI