Párizsban turnézik a Recirquel Újcirkusz Társulat a Párizs éjjel című produkciójával, amelyet Brassai képei ihlettek. A magyar társulat a párizsi Cabaret sauvage parc de la Villette-ben 40 előadással várja a francia közönséget január 4-ig.
A Párizs Éjjel című produkció a harmincas évek Párizsának dekadens és fülledt erotikájú világát tárja a nézők elé, felidézve a századelő lokáljainak miliőjét. A címet Brassai, a világhírű fotóművész első albuma, a Paris de Nuit adta, az előadást is az ő képei ihlették - mondta el Vági Bence rendező-koreográfus az MTI-nek.

Az előadást a tavalyi őszi fesztiválon láthatta először a magyar közönség a Művészetek Palotájában. 

"Szép egybeesés és nagyon örülünk annak, hogy pont Brassai munkái által ihletett darabbal tértünk vissza Párizsba, ahol a fotóművész annak idején élt és alkotott, és ahol nagyon ismert" - hangsúlyozta a rendező-koreográfus.

Felidézte, hogy a hathónapos felkészülési idő alatt Brassai naplójával, fényképeivel és az azokhoz fűzött feljegyzésekkel, történetekkel dolgoztak a darabban szereplő 12 artistával és a hattagú dzsesszzenekar tagjaival.

Mint mondta, Brassai sok esetben odaírta a képek mellé azokat a történeteket, amelyeket megjelenített. Sok izgalmas háttéranyag maradt fent a prostituáltak, a mulatók, a korabeli meleg- és leszbikus bárok életéről - mondta az alkotó, hozzátéve, hogy a fotóművész képeinek különlegessége többek között az, hogy éjszaka készültek, ami akkoriban ritkaságnak számított.

Vági Bence rendező-koreográfus arról is beszélt, hogy a párizsi turné után tavasszal Kolumbiában is szerepelnek az előadással.

A Recirquel társulat Vági Bence rendező-koreográfus vezetésével magyar artistákból alakult 2012-ben Budapesten. Legfontosabb célkitűzése, hogy megismertesse a világgal a magyar újcirkusz irányzatot.

Forrás: MTI