Az LMP arra szólítja fel a kormányt, hogy még a mai napon nyilatkozzon arról: megkezdte-e a paksi atomerőmű-beruházáshoz kapcsolódó orosz hitel felvételét. Az ellenzéki párt szerint arra is választ kell adnia a kabinetnek: ki a politikai felelőse annak, ha a fejlesztés szükséges brüsszeli jóváhagyásai nélkül nyúlnak a hitelhez. 
Szél Bernadett, az LMP társelnöke szerdai sajtótájékoztatóján azokra a sajtóinformációkra hívta fel a figyelmet, amelyek szerint az összesen 10 milliárd eurós hitelkeretből az építkezés 2018-as megkezdéséig akár 310 milliárd forintot is lehívhatnak. 

Szerinte az idei és a jövő évi költségvetési előirányzattal együtt összesen 451 milliárd forintot költhet el a kabinet úgy, hogy az Európai Bizottság még "parkoló pályára" is teheti a beruházást. 

Utalt a Bruxinfo európai uniós ügyekkel foglalkozó hírportál értesülésére, amelyben arról számoltak be, hogy az Európai Bizottság (EB) megítélése szerint a magyar hatóságok eltértek a közbeszerzésre vonatkozó uniós szabályoktól, amikor közvetlenül, pályáztatás nélkül adtak megbízást az orosz Roszatom cégnek a paksi atomerőmű kibővítésére.

Forrás: MTI