Élesen bírálta Fazekas Sándor a Jobbikot az állami földek eladása kapcsán képviselt álláspontjáért kedden napirend előtt az Országgyűlésben. A földművelésügyi miniszter egy fideszes felszólalásra válaszolva azon véleményének adott hangot, hogy a Jobbik nagybirtokospárti lett, mióta Simcsika Lajos nagyvállalkozó médiája őket támogatja.
A Jobbik szöges ellentétben áll a magyar gazdák érdekeivel

Győrffy Balázs (Fidesz) napirend előtt arról beszélt, hogy a kormánypártok hiába sorolják az érveiket az állami földek értékesítése mellett, az ellenzék nem akarja megérteni azokat, és "ontják magukból a félrevezető információkat, a hamis vádakat".

Hangsúlyozta, az állami földek értékesítése a magyar gazdák érdekeit és a magyar termőföld védelmét szolgálja. El kellene végre fogadniuk, hogy a magyar föld a magyar gazdáknál van a legjobb helyen - hangoztatta. Véleménye szerint a 350-380 ezer hektár föld eladása több célt is szolgál: megerősödnek a kis és közepes családi gazdaságok, megteremtődnek a hosszú távú beruházások lehetőségei.

Győrffy Balázs közölte, csak az eredményes gazdálkodás tudja garantálni, hogy a termőföldek hosszú távon magyar tulajdonban maradjanak. Rámutatott, az értékesítés nyilvános és teljesen átlátható módon történik, a szabályozás egy sor garanciális elemet tartalmaz, hogy elejét vegyék a spekulációnak, és azokat részesítsék előnyben, akik a földet megművelik.

Bírálta a baloldali ellenzéket, mert szerinte ha rajtuk múlt volna, akkor már most külföldi kézben lenne 600 ezer hektár föld zsebszerződések révén. A Jobbik véleményét teljesen kibogozhatatlannak ítélte, mert míg 2006-os programjukban a föld megvédéséről írtak, most azért támadták meg a földeladást az Alkotmánybíróságon (Ab), mert vásárlásra csak magyar állampolgároknak van lehetőség - részletezte.

A politikus, aki az agrárkamara vezetője is, úgy összegzett: a Jobbik álláspontja szöges ellentétben áll a magyar gazdák érdekeivel.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter válaszában ugyancsak felidézte a Jobbik programját, miszerint a földtörvény olyan módosítását kezdeményezik, amely biztosítja termőföld megmaradását, illetve visszakerülését a magyar gazdák tulajdonába. Nyilván ez a visszakerülés az állami földtulajdonra vonatkozhatott - jegyezte meg.

A miniszter szerint az ellenzéki párt ma már nem követel földosztást, a Jobbik ma mindent elkövet, nehogy földhöz juthassanak a magyar gazdák.

Kinek az érdekében történik mindez? - tette fel a kérdést a politikus. Fazekas Sándor szerint ez nem túl bonyolult feladvány: ha nem a gazdáké a föld, akkor legyen a nagybirtokosoké.

"Azóta átállt a nagybirtok oldalára a Jobbik, azóta van ez a pálfordulás, mióta a nagybirtokos Simicska Lajos médiája a Jobbikot népszerűsíti, támogatja. Ez a jó sajtó ára" - fogalmazott. Véleménye szerint a Jobbik hátat fordított a magyar gazdáknak, elárulta őket.

Fazekas Sándor szerint a Jobbik agyfúrt módon, jogi csűrcsavarásra hivatkozva támadta meg a földeladást az Ab-n, mert a beadványból az derül ki, a Jobbiknak nem tetszik, hogy csak magyar természetes személyek vehetnek földet. Majd felidézte, hogy mely jobbikos, LMP-s és szocialista politikusok írták alá a kezdeményezést.

Úgy összegzett: létrejött "a gazdaellenes ellenzéki egységfront" és ennek az élére kűzdötte magát a Jobbik. A magyar gazdák is látják, hogy csak a Fidesz-KDNP-re számíthatnak - értékelt a miniszter.

Megemlékezés a magyar tudomány ünnepéről

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke elmondta, hogy 190 évvel ezelőtt, 1825. november 3-án a pozsonyi országgyűlésben a képviselők a magyar tudós társaság alapítását tárgyalták, a vita során Széchenyi István gróf történelmi jelentőségű felajánlást tett egy magyar nyelvű tudományos intézet létrehozására.

Emlékeztetett arra, hogy 2003-ban az egykori vita napját a magyar tudomány ünnepévé nyilvánította az Országgyűlés, és ezzel kifejezte azt, hogy az ország fejlődésében meghatározó szerepet játszik a tudás, az oktatás és a kutatás-fejlesztés.

LMP: a magas hozzáadott értéket képviselő ágazatokat kellene támogatni

Schmuck Erzsébet (LMP) szerint káros a kormány gazdaságpolitikája, amely szerinte egyetlen szóval leírható állapotot eredményez: összeszerelő ország. Ennek lényege a kiszolgáltatott, olcsó munkaerő, az autógyártás dominanciája, a kis- és közepes vállalkozások kiszolgáltatott helyzetben tartása - részletezte. Véleménye szerint a magas hozzáadott értéket képviselő ágazatokat kellene támogatni, az oktatás, az innováció kiemelt támogatására van szükség. Valódi verseny kell, ahol a tehetség és a szorgalom az érvényesülés kulcsa, nem a politikai kapcsolatok - tette hozzá.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára azokat a véleményeket idézte, amelyek elismerik a kormány gazdaságpolitikát. Ide sorolta az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap (IMF), a hitelminősítők és az OECD álláspontját is.

Felidézte, hogy az IMF-hitel visszafizetése után elindították a munkahelyvédelmi, majd a munkahelyteremtő programokat. Mint mondta, a kormány tudja, hogy mekkora az oktatás jelentősére, és azt is, hogy olyan képzések induljanak a felsőoktatásban, a szakképzésben, amelynek gazdaságnak szüksége lesz.

Forrás: MTI