Tíz százalékkal növelte támogatottságát az októberi lengyel parlamenti választási eredményéhez képest a kormányra kerülő Jog és Igazságosság (PiS) a TNS közvélemény-kutatónak a lengyel sajtóban kedden közölt felmérése szerint.
A 460 fős lengyel parlamenti alsóházban a szavazatok mandátumokká alakítása után abszolút többséggel - 235 mandátummal - rendelkező nemzeti konzervatív PiS a TNS szerint jelenleg 48,2 százalékos népszerűséget élvez, míg a számára választási győzelmet hozott október 25-i szavazáson a voksok 37,58 százalékára tett szert.

A parlamenti pártok közül a jobboldalinak minősített Kukiz´15 mozgalom, valamint a liberális Nowoczesna párt növelte támogatottságát. A Kukiz´15 a választásokon 8,81 százalékos, a TNS felmérésében 10,3 százaléknyi támogatottságot kapott. A Nowoczesna kedveltsége fél százalékkal javult a 7,6 százalékos választási eredményhez képest.

A választások nyomán fő ellenzéki erővé vált korábbi kormánypárt, a jobbközép liberális Polgári Platform (PO) öt százalékot veszített a 24,09 százalékos választási eredményhez képest, jelenleg 18,7 százalékon áll. Veszít a PO volt kisebb kormánykoalíciós partnere, a Lengyel Parasztpárt (PSL) is, mely októberben 5,13 százalékos eredménnyel még átjutott az 5 százalékos választási küszöbön, jelenleg azonban csak a polgárok 4,7 százalék szavazna rá.

A választások nyomán a parlamenten kívül rekedt lengyel baloldali tömörülések koalíciója, az Egyesült Baloldal a felmérésben több mint 2 százalékot veszített az októberi 7,55 százalékos eredményhez képest. A koalíciók számára Lengyelországban 8 százalékos választási küszöb érvényes.

A felmérést 1 ezer fős mintán készítették a választások után két héttel, november 6. és 12. között.

Forrás: MTI