Az MSZP szerint az adószabályok módosításával meg lehetne akadályozni, hogy "elszálljanak" a földbérleti díjak, illetve a túlságosan alacsony bérleti díjak ellen is fel lehetne lépni.
Gőgös Zoltán, az ellenzéki párt elnökhelyettese budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, törvényjavaslatot nyújt be annak érdekében, hogy ha valaki hektáronként 55 ezer forint felett akar bérleti díjat szedni, az fizessen személyi jövedelemadót. 

Értékelése szerint ez megakadályozná a bérleti díjak irreálisan magas emelését. Mint mondta, elszabadulhat a pokol, ha az Országgyűlés által kedden elfogadott törvény alapján a 2013 után kötött szerződések esetén lehetővé válik a haszonbérbe adott termőföldek bérleti díjának időszakonkénti felülvizsgálata.

A szocialista politikus közölte azt is, hogy a spekulánsok, a nyerészkedők ellen nem megoldás a bérleti díj emelése. Ezért azt javasolja, hogy minden olyan földbérleti díjat, amely a jelenleg hatályos állami földbérleti díj, a hektáronkénti 1250 forint alatt van, terhelje nyereségadó. Megjegyezte, hogy van olyan cég, amely most hektáronként 580 forintért bérel állami földet. A két összeg különbözetét - ha az Országgyűlés elfogadja az MSZP javaslatát - adóként kellene befizetni a költségvetésbe - magyarázta.

Győrffy Balázs fideszes képviselő, agrárkamarai elnök bérleti díjak felülvizsgálatát lehetővé tevő javaslatát az MSZP-s képviselő termelőellenesnek értékelte. Ha a kamara elnöke a termelőkkel szemben bérletidíj-emelést javasol, akkor elárulta az általa képviselteket és le kell mondania - közölte.

Gőgös Zoltán megerősítette, továbbra is szeretnék megakadályozni az állami földek eladását. Felhívta arra a figyelmet, hogy egy szerdai nyíregyházi árverésen szerinte súlyos szabálytalanságok történtek, egy licitáló egy elővásárlási joggal rendelkező állattartó elől vitt el egy negyven hektáros földet irreálisan magas, hatvanmillió forintos áron. 

Jelezte azt is, fenntartják áfacsökkentési javaslatukat a tej, a tojás, a baromfi, a hal, a zöldség és gyümölcs, a kenyér esetében. Ezzel meg lehetne fogni a feketézést - tette hozzá.

Forrás: MTI