Ismét fergeteges hangulatban telt a péntek este! És nemcsak a nézőknek, hanem annak a 12 produkciónak is, akik színpadra álltak a Duna Televízió és a Hagyományok Háza közös népzenei és néptáncos tehetségkutatójában. A harmadik elődöntőből is 6 produkció jutott tovább a december 4-én induló középdöntőkbe. Így most pénteken már az utolsó 6 helyért táncolnak és énekelnek a gyermekek.
A harmadik elődöntő sztárfellépője a különleges stílusokban mozgó ExperiDance volt. Az immár 15. születésnapját ünneplő táncegyüttes a Fölszállott a páva kedvéért visszatért a gyökerekhez, a néptánchoz. A Kedvenceim című koreográfiát összeállító Román Sándor a gyermekkoráról mesélt az ifjúságnak, de azt is elárulta, hogy táncosai számára mennyire fontos a néptánc szeretete.
A Fölszállott a páva harmadik elődöntőjében a táncos szólista, Vincze Hunor tizedikként lépett a színpadra magyarvistai legényesével, pontosabban Mátyás István Mundruc táncával. Elmondása szerint, a legényes lényege a rivalizálás, de a táncot nem elég megtanulni, érteni is kell annak jelentését. A Bukrok Énekegyüttes - azaz a Koleszár Judit-Csernai Panna páros - a mostanra már ismert Kupuszináról érkezett. A tegnapi elődöntőben különleges, délvidéki nyelvjárásban adták elő produkciójukat, a Kupuszinai szerelmes dalok egy csokrát. Produkciójukat Sebestyén Márta így jellemezte:„Az éneknél nincs semmi csodálatosabb, karbantartja az ember lelkét, és az éneklők a másokét is karbantartják.” 
A deszki dr. Martin György Alapfokú Művészeti Iskola Borbolya csoportjának kis tehetségei azt is megfejtették, mit jelent a gyermekek számára a boldogság: a titok a barátságban rejlik. Márpedig egy táncegyüttes tagjaként abból mindenkinek bőven jut…A táncegyüttesek közül a legmagasabb pontszámmal egyébként a százhalombattai Cseppforrás jutott tovább, akik mezőföldi táncukkal zárták az estét. A tikverőzés hagyományát elevenítették fel, ami egykor az aprónép kedvence volt, hiszen azon a napon szabad volt piszkosnak lenni - így történhetett, hogy a nap végére mindenki arcára korom került.

Akiket a középdöntőben újra láthatunk:
Vincze Hunor, táncos szólista
Hoksz Attila, táncos szólista
Borbolya csoport, táncegyüttes
Bukrok Énekegyüttes, énekegyüttes
ifj. Ürmös Sándor, hangszeres szólista
Cseppforrás Néptáncegyüttes

A pénteki adást újranézheti itt: