Milos Zeman cseh államfő iszlám- és menekültellenes kijelentései állnak annak hátterében, hogy váratlanul elmaradt Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének csütörtökre tervezett prágai látogatása - jelentette a prágai média.
A cseh külügyminisztérium hivatalosan Lubomír Zaorálek külügyminiszter lábsérülésével indokolta a Mogherini-látogatás elhalasztását.

Egyes prágai újságírói és diplomácia körök azonban úgy tudják, hogy a látogatást maga Mogherini mondta le. Az értesülések szerint arra hivatkozott, hogy egyes cseh politikusok összekeverik az iszlámot és a menekültügyet a terrorizmussal és ilyen helyzetben nem tudni, kivel is tárgyalhatna fontos külpolitikai kérdésekről.

A prágai külügyminisztérium szerda délután körlevélben hívta fel az újságírók figyelmét a csütörtöki Mogherini-látogatásra, majd néhány órával később Zaorálek hétvégi lábsérülésére hivatkozva lemondta. A Novinky.cz hírportál felhívta a figyelmet arra, hogy Zaorálek pénteki programját - tunéziai partnerével Prágában tartandó találkozóját - viszont nem mondták le.

"Az Európai Bizottság szerint a cseh politikában uralkodó hangulat nem tesz lehetővé komoly külpolitikai vitákat" - mondta a prágai közszolgálati rádiónak egy magas rangú brüsszeli diplomata, aki nem kívánta megnevezni magát. A rádió úgy értesült, hogy a látogatás lemondása összefügg Milos Zemannak egy keddi prágai nagygyűlésen mondott beszédével. Mogherini látogatása során Zemannal is találkozott volna.

Zeman kedden, az 1989-es prágai bársonyos forradalom évfordulóján híveinek, valamint a sajtó által szélsőségesnek minősített Iszlámellenes Blokknak a közös nagygyűlésén azt hangoztatta, hogy nem lenne szabad megbélyegezni és iszlámellenesnek, rasszistának vagy fasisztának minősíteni azokat, akik ellenzik a migránsok befogadását. Úgy vélte, tisztelni kell az ilyen nézeteket is. Az államfő következetesen fellép a muzulmán bevándorlók ellen, és általában a bevándorlók ellen. A közelmúltban például azt mondta, hogy a bevándorlók nem érdemelnek meg semmiféle együttérzést.

Jirí Dienstbier cseh emberi jogi miniszter bírálta Zeman kijelentéseit, amelyek szerinte idegen- és iszlámellenes és félelmet keltenek a társadalomban.

A cseh államfő részvételét és beszédét az Iszlámellenes Blokk rendezvényén a cseh politikusok többsége és a prágai sajtó is bírálta.

Forrás: MTI