Megemelt összegben, csökkenő hozammal értékesített kötvényeket az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK)  csütörtöki aukcióján. Az ÁKK három lejáratra összesen 70,5 milliárd forint értékben adott el papírokat, a nagy keresletre való tekintettel 23,5 milliárd forinttal többet az eredetileg felkínált mennyiségnél.
Hároméves lejáratú kötvényből 20 milliárd forintot hirdetett meg jegyzésre az ÁKK és 30 milliárd forintot fogadott el az elsődleges forgalmazók 72,8 milliárd forint ajánlatából 1,88 százalékos átlaghozamon. A hozam 1 bázisponttal marad el a másodpiaci referenciahozamtól és az előző aukción kialakult átlaghozamtól. 

A 15 milliárd forint értékben piacra vitt 5 éves lejáratú kötvényre 88,2 milliárd forint ajánlatot tettek az elsődleges forgalmazók. Az ÁKK a meghirdetett összegnél 7,5 milliárd forinttal többet, 22,5 milliárd forintot fogadott el. A 2,46 százalékos átlaghozam 8 bázisponttal alacsonyabb a legutóbbi aukciós átlaghozamnál, és 1 bázisponttal marad el a másodpiaci referenciahozamtól.

A 10 éves kötvényből 12 milliárdot kínált fel az ÁKK, de a 42 milliárd forint ajánlatból végül 18 milliárd forintot fogadott el. Az átlaghozam 3,28 százalék volt, 1 bázisponttal alacsonyabb az októberi aukción kialakult hozamnál, de 2 bázisponttal magasabb a másodpiaci referenciahozamnál.

Forrás: MTI