A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) új cselekvési tervet készül elfogadni a szórvány magyarságra vonatkozóan a vasárnap tartandó Magyar Szórvány Napja alkalmából - közölte hétfői hírlevelében a szövetség. 
Az RMDSZ Temesváron ünnepli a Magyar Szórvány Napját, és az ünnep keretében kiértékeli a 2011-ben elfogadott szórvány cselekvési tervet, és elfogadja az új tervet, melynek kidolgozása során konzultációt folytatott a szórványközösségekkel. 

Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke az MTI-nek elmondta, az új tervre azért van szükség, mert a régi terv egyes céljai megvalósultak, és újabb feladatokat szültek. "A régi tervben szerepelt a szórványban működő magyar házak helyzetének a felmérése. Ez megvalósult, de most úgy látjuk, hogy érdemes ezeket a magyar házakat hálózatba szervezni, és érdemes közös utazó programokat kitalálni a számukra" - példázta Hegedüs Csilla.

Az RMDSZ a Kelemen Hunort elnökké választó nagyváradi kongresszusán 2011-ben fogadott el határozatot arról, hogy november 15-ét, Bethlen Gábor születésének napját a magyar szórvány napjává nyilvánítja. 2012-ben a Máért az egész Kárpát-medencére kiterjesztette a magyar szórvány napjának megünneplését.

Forrás: MTI