Az LMP szerint az államnak példát kell mutatnia abban, hogyan tehető összeegyeztethetővé a gyermeknevelés és a munka.
Szél Bernadett, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, ez a többi közt a közszférában dolgozók foglalkoztatásának rugalmassá tételével érhető el vagy azzal, ha az apák is képesek lesznek szerepet vállalni a gyermeknevelésben akkor is, ha dolgoznak.

A politikus a témában határozati javaslatot terjeszt a Ház elé, 2016 májusáig adva határidőt a kabinetnek egy cselekvési terv kidolgozására annak érdekében, hogy a közszférában dolgozók számára ne okozzon gondot a gyermeknevelés.

A képviselő kifejtette: át kell tekinteni, hogy mely feladatok végezhetők atipikus foglalkoztatás keretében, valamint a kollektív szerződésekben kellene rögzíteni a gyermekeket vállalók kedvezményeit. Szerinte a Fidesz-KDNP "merényletet követett el a családok ellen", amikor kirúghatóvá tette a háromévesnél fiatalabb gyermeket nevelő anyákat, így ezen is változtatni kell.

Az intézményekben helyet kell biztosítani a gyermekek ellátására, és a megfelelő bérek biztosításával is segíteni kell a gyermeknevelést; a kedvezményekből az apák sem maradhatnak ki, hogy ők is bekapcsolódhassanak az otthoni teendőkbe - mondta Szél Bernadett.

Forrás: MTI