Az LMP felajánlja segítségét Orbán Viktor miniszterelnöknek ahhoz, hogy az állami termőföld forgalomképtelenné nyilvánításához meglegyen a kétharmados többség a parlamentben - mondta Sallai R. Benedek, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője hétfői sajtótájékoztatóján.
Emlékeztetett a kormányfő szavaira, amelyek szerint a külföldi spekulánsoktól védendő kell értékesíteni az állami földvagyont.

A kijelentést az LMP hazugságnak nevezte abban a Sallai R. Benedek által bemutatott kiadványában, amelyben vitatja a kormányzat privatizáció melletti érveit, a többi közt azt, hogy megerősítenék a gazdaságokat. A kiadványban az szerepel: a gazdákat nem erősítik meg azzal, hogy hitelfelvételre kényszerítik őket, amelynek törlesztő részlete magasabb lesz a bérleti díjnál.

Az ellenzéki politikus más, az Országgyűlés által a héten tárgyalandó kormánypárti javaslatokat is élesen bírált, amelyek szerinte azt célozzák, hogy a kormányoldal megszerezze a rendelkezés jogát az ország természeti erőforrásai felett.

Azt mondta, a vadgazdálkodási törvény módosítása szerint 2017-től húszéves időtartamra kötnék le a vadászati jogokat, míg a fideszes Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség elnökének előterjesztése úgy változtatná meg a halászati törvényt, hogy a saját maga által vezetett szervezet lehessen az egyetlen horgászati hasznosító az országban.

Sallai R. Benedek emlékeztetett: korábban Győrffy Balázs (Fidesz) agrárkamarai elnök is a saját szervezetét határozta meg kizárólagos szakértőként a földhaszonbérleti díjak felülvizsgálatában, a földtörvényt módosító javaslatában.

Forrás: MTI