Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke nem támogatja azt, hogy a magyar pártok közös listát állítsanak Marosvásárhelyen a jövő év nyarán tartandó önkormányzati választásokon.

Kelemen Hunort a Krónika című erdélyi magyar napilap szembesítette azzal, hogy Marosvásárhelyen mind az RMDSZ, mind az ellenzékeként megalakult magyar pártok helyi vezetői azt szorgalmazzák, hogy a közös polgármesterjelölt kiválasztása után az önkormányzati testületbe is közös listán próbálják bejuttatni jelöltjeiket. 

"Amikor összmagyar előválasztást szerveztek Marosvásárhelyen, akkor Brassai Zsombor, az RMDSZ és Portik Vilmos, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) megyei szervezetének elnöke is azt nyilatkozta, azért van szükség a megmérettetésre, hogy magyar polgármesterjelöltet válasszunk, akit majd minden magyar politikai alakulat támogat. Aki annak idején ezt állította, és most egyebet mond, az vagy akkor nem volt tisztességes és hazudott, vagy most nem tisztességes és hazudik - fogalmazott a Krónikának Kelemen Hunor. - Miután megszületett az előválasztás eredménye, egyesek csak bizonyos kikötések mellett akarják támogatni Soós Zoltánt, és újabb meg újabb feltételeket szabnak. Ez szerintem nem korrekt." 

"Amikor a marosvásárhelyi embereket megkérdeztük a városi konzultáció alkalmával, akkor ők azt mondták, magyar polgármestert akarnak, és nem azt, hogy ilyen vagy olyan listát szeretnének. Arról nagyon szívesen hajlandó vagyok tárgyalni, hogy Soós Zoltán neve mellett szerepeljen a tulipán, a fenyőfa, a NATO-jel vagy bármilyen más logó. Mint ahogy azt is elképzelhetőnek tartom, hogy egyetlen párt szimbóluma se szerepeljen a neve mellett" - nyilatkozott Kelemen Hunor, aki - mint elmondta - jövő héten ül le tárgyalni a marosvásárhelyi összefogásról Szilágyi Zsolttal, az EMNP elnökével.

Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke viszont úgy nyilatkozott, hogy Marosvásárhelyen a legnagyobb kihívás a magyarok hitének és bizalmának a visszanyerése. "A térvesztés csak valós összefogással fordítható vissza, ez pedig a közös jelöltlista összeállításában nyilvánulhat meg" - idézte Brassai Zsombort a Krónika. 

A lap arra emlékeztetett: a marosvásárhelyi magyarok vezetőik iránti bizalomvesztését az idézte elő, hogy az RMDSZ országos vezetése 2008-ban, majd 2012-ben is olyan jelölteket indított, akik bármiféle együttműködést kizártak a magyar ellenzékkel, majd csúfos vereséget szenvedtek a Dorin Florea polgármesterrel szembeni választási versenyben. 

"Nem szabad még egyszer átverni a marosvásárhelyieket" - idézte a Krónika Balogh Józsefet, a megyei RMDSZ alelnökét, aki szerint összefogás nélkül nincs esély a polgármesteri tisztség elnyerésére. 

A marosvásárhelyi magyarok többsége az RMDSZ polgármesterjelöltjének, Soós Zoltánnak szavazott bizalmat az erdélyi magyar pártok által közösen szervezett októberi előválasztáson. A pártoknak arról kell megállapodniuk, hogy Soós Zoltán koalíciós jelöltként, független jelöltként vagy az RMDSZ jelöltjeként indul a választásokon, valamint arról, hogy az összefogást kiterjesztik-e a jelöltlista állítására is. 

Marosvásárhelyen él az erdélyi városok között a legnagyobb, mintegy 58 ezer fős magyar közösség, amely a 2011-es népszámláláson az összlakosság 43 százalékát tette ki. A korábban magyar többségű városban a magyarság az 1990-es etnikai konfliktus által gerjesztett kivándorlási hullám nyomán került kisebbségbe. A város élére 2000-ben került először szabadon választott román polgármester az azóta háromszor újraválasztott Dorin Florea személyében.

Forrás: MTI