Uniós forrásból korszerűsítették és egy új épülettel bővítették a Családok Átmeneti Otthonát Nagyatádon - közölte a létesítményt fenntartó Magyar Vöröskereszt Somogy megyei szervezete csütörtökön az MTI-vel. 
A somogyi segélyszervezet első, 2002-ben létrehozott és most 103 millió forint pályázati támogatásból megújult intézményében tizenegy, krízishelyzetben lévő családot - összesen negyven felnőttet, illetve gyermeket - tudnak elhelyezni.

Az egy évvel ezelőtt elkezdett teljes körű felújítás során hőszigetelték az épületet, új tetőt raktak fel, korszerűsítették a fűtést - napkollektorokat szereltek fel és egy új kazánt is üzembe helyeztek -, a PVC-burkolatokat járólapra cserélték, felújították a vizesblokkot, kicserélték a nyílászárókat, elvégezték a szükséges festéseket és lecserélték az elhasználódott eszközöket.

A nyertes pályázatnak köszönhetően a segélyszervezet megvásárolt és felújított egy az intézménnyel szemben lévő épületet, ahol nyugodt körülmények között megbeszélhetik a családokkal a problémáikat, valamint csoportos foglalkozásokat tarthatnak. A gyerekek szabadidős tevékenységére az udvarban, a korábban már bevált kertművelésre pedig az eddigieknél nagyobb területen lesz lehetőség. 

A most lezárult projekt eredményeként csökkent a közösségi terek zsúfoltsága, és a számítások szerint csaknem 40 százalékkal mérséklődik az intézmény fenntartási költsége. A várhatóan több százezer forintnyi megtakarítást szakmai feladatokra, az ellátottak támogatására fordítják.

Forrás: MTI