A Jobbik azzal indokolta, hogy nem támogatták a haszonbérbe adott földek bérleti díjának felülvizsgálatával összefüggő sarkalatos rendelkezéseket, mert azt szeretnék, hogy ne a bandaháború, hanem adófizetői érdekek érvényesüljenek - mondta Magyar Zoltán, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője kedden, sajtótájékoztatón.
A jobbikos politikus szerint a kormánypártok át akarták verni az embereket. Visszautasította, hogy ezzel az ellenzék a gazdatársadalom ellen fordult volna.

Azt mondta, a szocialista és fideszes kormányok is nevetséges bérleti díjjal adták a földeket, s most a földértékesítések miatt vált számukra érdekessé az összeg. Kifejtette: nem Simicska Lajosról vagy Csányi Sándorról van szó, pártja abban érdekelt, hogy a földek állami kézben maradjanak.

Magyar Zoltán a földárverésekkel kapcsolatban vegyes tapasztalatokról számolt be, értékelése szerint helyenként 100-150 millió forintos tételek vannak, amikre a "spekulánsok tudnak ráugrani". Kisebb földeknél ugyanakkor azt látja - folytatta -, hogy becsületes helyi gazdák is labdába tudnak rúgni. Őket arra biztatta, hogy ha előállt ez a helyzet, akkor próbáljanak földhöz jutni.

A tájékoztatón Szilágyi György a vácszentlászlói borosgazdával szembeni első fokú ítélettel kapcsolatban fogalmazott meg kritikákat. Bírálta, hogy miközben a férfi saját tulajdonát próbálta megvédeni, s ebbe halt bele egy "rossz előéletű, kábítószer- és alkoholfüggő tolvaj", a gazda kapott 7 év letöltendő börtönbüntetést.

Az ügyben a bűnbanda, az állam és az ítélkező bíró felelősségét is felvetette. Kifejtette, ugyanaz a bíró a szigetszentmiklósi gyermekkínzások miatt 2 évet szabott ki, míg egy saját 5 éves fiát agyonverő dunaharaszti férfit 5 év börtönnel büntetett. Ezzel és más gyilkosságokkal, szexuális erőszakkal párhuzamba állítva a jobbikos politikus aránytalannak minősítette az ítéletet és körültekintőbb mérlegelésre kérte a bíróságot.

Forrás: MTI