Ismét negatív inflációt mértek Nagy-Britanniában a múlt hónapban, az idén immár harmadszor.
A brit statisztikai hivatal (ONS) keddi bejelentése szerint a fogyasztói árindex októberben 0,1 százalékkal volt alacsonyabb a tavaly októberinél.

Nagy-Britanniában - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaságban - szeptemberben és áprilisban is mínuszban járt az éves infláció: ezekben a hónapokban szintén átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak tizenkét havi összevetésben. 

Az áprilisi adat előtt soha nem mértek negatív inflációt Nagy-Britanniában azóta, hogy az ONS a fogyasztói árindexek havi közlését a jelenlegi módszertan alapján 1996-ban elkezdte.

Történelmi távlatú összehasonlításban - a jelenlegi számítási módszer alapján visszatekintve - az idei mínuszos inflációs számok előtt legutóbb több mint fél évszázada, 1960 márciusában volt negatív az éves brit infláció.

A Bank of England - a brit jegybank - számára a kormány által előírt követendő tizenkét havi inflációs cél 2 százalék.

Ha ettől a céltól az infláció bármelyik irányban 1 százalékpontnál nagyobb mértékben eltér, a brit jegybanktörvény alapján a Bank of England kormányzója levélben köteles magyarázatot adni a brit pénzügyminiszternek az okokról.

Mark Carney, a Bank of England kanadai kormányzója két évvel ezelőtti kinevezése óta tizenegyedszer lesz kénytelen megírni ezt a levelet George Osborne pénzügyminiszternek. Az elsőt a tavaly decemberben mért 0,5 százalékos éves infláció miatt kellett megírnia, és a tizenkét havi inflációs ráta azóta is folyamatosan több mint 1 százalékponttal a 2 százalékos kötelező célszint alatt jár.

A Bank of England több mint hat éve, 2009 márciusa óta 0,50 százalékos történelmi mélyponton tartja alapkamatát.

Ez abszolút mélységi rekord: a bank alapítása - 1694 - és a 0,50 százalékos alapkamat elérése között eltelt 315 évben soha nem csökkent 2 százalék alá az irányadó brit jegybanki kamat.

Londoni pénzügyi elemzők a keddi inflációs adatok ismertetése utáni kommentárjaikban azt valószínűsítették, hogy a Bank of England egy ideig még nem emeli alapkamatát.

Ruth Miller, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics közgazdásza kiemelte gyorselemzésében, hogy az éves maginfláció is jóval elmarad a céltól, annak ellenére, hogy valamelyest gyorsult: októberben 1,1 százalék volt a szeptemberi 1,0 százalék után.

A szakértő szerint azonban kétséges, hogy a Bank of England monetáris tanácsa "ezen túlságosan felidegesítené magát", mivel az inflációs nyomás gyengeségét nem hazai gazdasági problémák, hanem az alacsony energiaárak okozzák.

A Capital Economics elemzője szerint továbbra is csekély a súlyosabb következményekkel járó, hosszasan elnyúló defláció kockázata a brit gazdaságban, sőt a negatív infláció hatása egyelőre kedvező, mivel növeli a háztartások vásárlóerejét. 

A szakértő szerint mindenképpen hosszú időbe telik, mire a brit infláció eléri a célszintet, így nagyon enyhe a Bank of England monetáris tanácsára nehezedő kamatemelési nyomás.

Forrás: MTI