A menekültek elosztása és befogadása a belügyminiszterek brüsszeli tanácskozásának legfőbb kérdése - nyilatkozta hétfőn Brüsszelben újságírói kérdésre válaszolva Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter, aki szerint a tagállamoknak szolidaritásból kell vizsgát tenniük.
Schäuble az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácskozására érkezett, de azzal párhuzamosan zajlik a belügyminiszterek találkozója is. Ez utróbb, kétnapos tanácskozáson részt vesz Pintér Sándor belügyminiszter is.

"Vannak országok, amelyek befogadóképességük határára értek, ezért a belügyminiszterek hétfői és a keddi brüsszeli tanácskozásának fő kérdése a menekültek elosztása és befogadása lesz. A bevándorlók okozta megnövekedett terhek egyes országok számára olyan mértéket öltenek, hogy a gazdasági megoldások mellett most elsőbbséget élvez a szolidaritás a tagországok között" - nyilatkozta Schäuble.

"Minden érintett ország segítségére szükségünk van" - jelentette ki a brüsszeli miniszteri megbeszélésre érkezve Jean Asselborn az EU soros elnökségét betöltő Luxemburg külügyminisztere. A miniszter szerint ez vonatkozik azokra az országokra is, ahonnan a menekültek érkeznek, azokra is, amelyeken áthaladnak és a célországokra is.

A tagállamoknak különös figyelemet kell szentelniük Svédországnak és Németországnak, hiszen ha ezen országok terhei túlnőnek a teljesítőképességeik határán, akkor dominóhatás söpör végig Európán, és ez beláthatatlan következményekkel járhat, különösen a balkáni ország számára - tette hozzá a bevándorlásért is felelős luxemburgi külügyminiszter. 

Forrás: MTI