A kvótarendszer figyelembe veszi az országok teherbíró képességét, ez alapján Magyarországnak csak mintegy ezer embert kellene befogadnia - mondta Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) ügyvezető alelnöke szerdán a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.
A politikus szerint ha Magyarország nem fogadja el a kvótát, akkor a dublini rendelet alapján több százezer bevándorlót toloncolhatnak vissza. Emellett a rendszer elutasításával azt is kockáztatja Magyarország, hogy nem lesz része az európai szolidaritásnak, valamint újabb és újabb problémákat is generál saját magának - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha még több migráns érkezik Európába, azt válaszolta, nem tudja megítélni, mi lesz a jövőben, jelenleg 160 ezer ember elosztásáról van szó. Ha ennek öt-hatszorosa jönne, Magyarországnak akkor is csak körülbelül ötezer embert kellene befogadnia - fűzte hozzá.

Molnár Csaba beszélt az osztrák határon épülő "szárnyas kapu" és a magyar határon épült kerítés közötti különbségről is. Azt mondta, a magyar kerítés célja, hogy senki ne tudjon bejönni, míg Ausztria továbbra is beengedné a migránsokat, csak szabályozottá tenné a beléptetést az országba.

Molnár Csaba hétfőn jelentette be sajtótájékoztatón, hogy a DK aláírásgyűjtést indít az Európai Unió által javasolt menekültkvóták támogatására.

Forrás: MTI