Intenzívebb együttműködésre van szükség a nyugat-balkáni régió országai és az Európai Unió között a migrációs válság ügyében - mondta Nikola Gruevszki macedón miniszterelnök pénteken Budapesten.
A macedón kormányfő az Országházban megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel, majd az ezt követő sajtótájékoztatón kiemelte: Macedónia mindent megtesz, hogy minimalizálja a jelenlegi helyzetben rejlő veszélyt, és ebben számít Magyarország tapasztalataira is, hiszen az ország jelentős tapasztalatra tett szert az elmúlt időben. 

Magyarország segítsége elsősorban információcserét jelent - tette hozzá.

Nikola Gruevszki emlékeztetett: azzal, hogy Macedónia szelektíven engedi be a migránsokat, változni fog a migrációs összkép a régióban.

Mint mondta, Macedónia kétmilliós ország, nem engedheti meg magának, hogy naponta tízezer migráns lépjen be az országba, akik felborítják az állam működését. 

Nehéz idők várnak Macedóniára, ezért számít Magyarország segítségére - közölte.

Kifejtette: Macedónia egyértelműen megfelelő ellátásban részesíti a hozzá érkező bevándorlókat, és a közlekedésüket is megszervezi. 

Viszont az EU és a nyugat-balkáni térség is arra törekszik, hogy szabályosan lépjék át a határt, de ezt a migránsok nem veszik figyelembe - magyarázta.

A macedón kormányfő közölte: a bevándorlók hozzájuk egy uniós országból jönnek, nem pedig az EU-n kívülről. 

Macedónia nem akar ütközőzóna lenni Görögország és az EU többi része között - jelentette ki  Nikola Gruevszki. A politikus attól tart, hogy a migránsok, akiket nem fogadnak be Nyugat-Európában, náluk rekednek, és ellátásukkal már nem fognak tudni megbirkózni. 

Macedónia multietnikus ország, de arra nincs felkészülve, hogy egyedül kezelje ezt a helyzetet, ezért szükséges az EU támogatása - mutatott rá.

Nikola Gruevszki arról is beszélt, hogy jelenleg a legnagyobb európai biztonsági kockázat a terrorizmus, amely valós fenyegetés, és mindent meg kell tenni, hogy ezt a kockázatot minimálisra csökkentsék.

Kifejtette: országa hét éve vár felkészülten arra, hogy csatlakozhasson az Európai Unióhoz. 

Macedónia teljesíti a kötelezettségeit, és szeretne felülemelkedni azokon a vitákon, amelyek akadályozzák uniós csatlakozását - jelentette ki.

Nagyra értékelte Magyarország és Orbán Viktor őszinte támogatását, amelyet Macedónia EU- és NATO-csatlakozása ügyében mutat. A macedón miniszterelnök ugyancsak méltatta, hogy Magyarország képviseli a nyugat-balkáni régió érdekeit az unióban. Úgy vélte, azért elengedhetetlen az euroatlanti integráció, mert a térség csak ettől remélhet kedvező fordulatot.

Nikola Gruevszki szorgalmazta a két ország közötti gazdasági együttműködés szorosabbra fűzését. 

Üdvözölte, hogy magyar kereskedőház működik Macedóniában, és méltatta a magyar-macedón gazdasági vegyes bizottság eddigi munkáját. Felhívta a figyelmet arra, hogy Macedóniában folyamatosan fejlődik az üzleti környezet.

Forrás: MTI