Minden érintett országnak a balkáni migrációs útvonalon meg kell állapodnia a határai átjárhatóságáról, és el kell kerülnie azokat az incidenseket, amelyek veszélyeztethetik biztonságát és a szomszédos országokkal való viszonyát - ez volt a fő üzenete Kolinda Grabar-Kitrovic horvát és Borut Pahor szlovén államfő csütörtökön megtartott zágrábi közös sajtótájékoztatójának.
Borut Pahor hivatalos látogatáson vett részt Zágrábba, hogy Kolinda Grabar-Kitrovic horvát államfővel tárgyaljon a Brdo-Brioni folyamat elnevezésű fórum csúcstalálkozójának előkészületeiről.

A találkozó egyik fő témája mindazonáltal a migrációs válság volt, annak nyomán, hogy Ljubljana szerdán megkezdte a kerítés építését Horvátországgal közös határán.

Egy nap sem kellett ahhoz, hogy Horvátország és Szlovénia között elmérgesedjen a viszony, miután a horvát hatóságok azzal vádolták meg Szlovéniát, hogy  a kerítés egy részét horvát területen húzta fel. 

A szlovén államfő szerint a migránsok áradatát úgy kell szabályozni, hogy az ne veszélyeztesse a nemzetállamok és szomszédos országok biztonságát. 

A horvát államfő hozzátette: Ljubljana és Zágráb egyetért abban, hogy nem szabad teret engedni olyan összetűzéseknek, amelyek ronthatnak a két ország viszonyán. 

"Minden lépésről nyíltan kell beszélni, mindenekelőtt a kormányoknak és a minisztereknek" - hangsúlyozta. 

A két államfő nem kívánta kommentálni a két ország között húzódó drótkerítést, az újságírók pedig nem tehettek fel kérdéseket.

Forrás: MTI