Minden eddiginél nagyobb mezőny, 21 ország 242 versenyzője vesz részt a hétvégén Győrben sorra kerülő 12. Hungarian Open nemzetközi 10 méteres - korábbi nevén légfegyveres - sportlövő-viadalon, mely a jövő évi olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság főpróbájának is tekinthető.
A magyar szövetség szerdai sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy óriási az érdeklődés a mostani verseny iránt, több ország nevezését vissza kellett mondani, mint ahogy több magyar lövő jelentkezését is elutasították helyhiány miatt.

A mezőnyben 70 magyar kapott helyett, köztük az öt hazai olimpiai kvótásból három, a világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Tobai-Sike Renáta (pisztoly), a sportpisztolyban idén Eb-győztes, légben korábbi Eb-második Csonka Zsófia és az ifjúsági olimpiai bajnok puskás Péni István. A másik két férfi puskás közül a világ- és Európa-bajnok Sidi Péter a Bundesligában lő majd a hétvégén, míg a fekvő számban a nyáron Eb-negyedik Szabián Norbert nem szokott komolyabban 10 méteren versenyezni.

A külföldi lövők között számos világ- és Európa-bajnoki érmes is lőállásba lép majd, közülük is kiemelkedik az olaszok kiváló puskása, Niccolo Campriani, aki a londoni olimpián 10 méteren ezüstérmes volt, míg az 50 méteres összetett számban aranyérmet nyert, valamint a bolgár Marija Grozgyeva, aki sportpisztolyban 2000-ben és 2004-ben is ötkarikás bajnok lett, 10 méteren pedig háromszor volt olimpiai harmadik.

Győrik Csaba szövetségi kapitány a mostani versennyel kapcsolatban elmondta, hogy a felkészülés fontos állomása lesz, ám nem számít Eb-válogatónak a magyarok számára. A szakvezető szerint kiváló alkalom a mostani, hogy mindenki felmérje hol is tart a felkészülésben, s reméli, hogy több magyar éremszerzés is lesz.

A szakvezető kérdésre válaszolva az Eb-válogatási elvekkel kapcsolatban jelezte, hogy januárban és februárban következik három válogatóverseny, s azok alapján jelölik majd ki az Európa-bajnoki indulókat. Hangsúlyozta, hogy az olimpiai kvótások sem kapnak védettséget.

"Azt gondoljuk, hogy, akik kivívták az olimpiai helyet, a legjobbak Magyarországon, így nem okozhat gondot számukra ez a három viadal, vagy ha igen, akkor szégyelljék magukat" - mondta a szakember, hozzátéve, hogy Szabián Norbert esete más, mivel ő 50 méteren lő elsősorban.

A Hungarian Opent a Magvassy Mihály Sportcsarnokban rendezik meg, ott, ahol az Eb-n a finálékat bonyolítják majd le. Különbség a két viadal között, hogy ezúttal az alapversenyeknek is ez a csarnok ad otthont, míg jövő márciusban az Audi Arénában fognak lőni a döntőbe kerülésért az indulók.

A versenyek szombaton és vasárnap is 8 órakor kezdődnek, a belépés ingyenes.

Forrás: MTI