Elischer Gyula radiológus professzorra emlékeztek hétfőn Debrecenben: a klinikai központ szoborparkjában felavatták a radiológiai klinika alapítójának, az orvostudományi kar egykori dékánjának mellszobrát, Kövér József szobrászművész alkotását.
Battyáni István, a szakmai kollégium radiológiai tagozatának elnöke avatóbeszédében felidézte, hogy Elischer professzor 140 éve született, a röntgensugárzást pedig 120 éve fedezték fel.

Az új tudomány művelésében Elischer Gyula hazai és nemzetközi elismertséget szerzett: úttörő szerepe volt a szív pontos méretének meghatározásában, a gyomornyálkahártya képi megjelenítésében és a veseméret meghatározásában - tette hozzá.

Balla György akadémikus, a Debreceni Egyetem (DE) klinikai központjának orvosszakmai igazgatója a radiológia mártírjának nevezte az 1929-ben, 54 éves korában elhunyt Elischer Gyulát.

"Mennyiségileg rövid volt az 54 év, de minőségében a világhírig vezetett" - méltatta a néhai professzort az akadémikus. Hozzátette: a Debreceni Egyetem mélyen tiszteli Elischer Gyula emlékét, ezt a most felavatott szobor mellett a róla elnevezett emlékérem is bizonyítja.

A szoboravatáson felolvasták a néhai professzor Ausztráliában élő unokáinak ebből az alkalomból írt levelét, majd az egyetem, a klinikai központ és a radiológiai klinika képviselői megkoszorúzták Elischer Gyula mellszobrát.

Forrás: MTI