Vádat emeltek bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmények miatt négy férfi ellen, aki a Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség szerint öt hónap alatt több mint harminc betöréses lopást követett el, elsősorban dohányboltokba tört be - közölte a fővárosi főügyész csütörtökön az MTI-vel.
Ibolya Tibor azt írta, hogy a vád szerint a férfiak összesen több mint 45 millió forint kárt okoztak. Ebből csaknem 30 millió forint értékű volt a betörések során eltulajdonított dohányáru, amelyet egy ötödik társuknak értékesítettek a kereskedelmi ár feléért.

A vádlottak 2014 szeptembere és 2015 februárja között jellemzően Budapesten, valamint Pest megyei településeken követték el a betöréses lopásokat.

A vádirat lényege szerint a négy férfi megállapodott abban, hogy vagyon elleni bűncselekményeket követ el, elsősorban dohányboltokba törnek be. Kifejezetten erre a célra vásároltak egy személygépkocsit, amelyre különböző lopott rendszámokat szereltek fel.

A gépkocsit és a bűncselekményekhez használt szerszámokat egy gyömrői tanyán tárolták, ahol a tervezett betörések előtt találkoztak. A vádlottak itt jellemzően terepszínű vagy sötét ruhába öltöztek, a fejükre csuklyát és maszkot, a kezükre pedig kesztyűt húztak. A járműben összehegesztett szögeket rejtettek el arra az esetre, ha üldözőbe vennék őket, akkor ugyanis a tervük szerint szétszórták volna azokat az úttesten.

Az ügyészség a négy férfit többrendbeli, bűnszövetségben, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettével vádolja.

Forrás: MTI