A beszerzésimenedzser-index (BMI) októberi értéke a feldolgozóipar bővülésére utaló 55,3 pontot ért el, bár 0,5 százalékponttal alacsonyabb a szeptemberi értéknél (55,8), de meghaladta a hosszú távú októberi (51,8), és az elmúlt három év átlagát (52,0) is - közölte hétfőn a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).
A beszerzésimenedzser-index összetett mutatószám, 50 pont feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 pont alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal.

A felmérésben vizsgált részindexek többsége csökkent szeptemberhez képest.

A termelési mennyiség indexe csökkent, de magasnak számít, és a termelt mennyiség növekedését jelzi második hónapja. Az elmúlt 20 évben háromszor volt magasabb az index értéke októberben - közölték. A termelési mennyiség indexe 25 százalékos arányt képvisel a BMI mutatóban.

A foglalkoztatottsági index értéke 50,0 pont felé került ebben a hónapban, és az elmúlt egy év értékei április és szeptember kivételével növekedésre utalnak. A foglalkoztatottság 20 százalékos súlyt képvisel a BMI indexben.

A mutatóban legnagyobb, 30 százalékos súllyal szereplő új rendelések indexe némileg csökkent szeptemberhez képest, a mostani így a második legmagasabb októberi érték 1995 óta. Az új rendelések októberi állománya magasabb lett, és felülmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát is - írják.

Az októberi szállítási átfutási idő hosszabb lett az előző hónaphoz képest, és az ütem némileg gyengült. A korábbi októberi értékeket nézve az idei a hetedik legalacsonyabb érték.

A vásárolt készletek a szeptemberi bővülés után szűkültek októberben. Az idei tizedik havi érték az elmúlt húsz év alapján átlag alatti, és a nyolcadik legkisebb októberi a logisztikai társaság felmérése szerint.

A beszerzési mennyiség indexe csökkent szeptemberhez képest, de 50 pont feletti értéke így is a mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a harmadik legmagasabb októberi adat.

A beszerzési árak esetében növekedett az index az előző hónaphoz képest, de októberben is 50 pont alatt volt, ezért további csökkenést jelez a válaszadók szerint. Ezzel a beszerzési árak négy hónap növekedés után harmadik hónapja lesznek alacsonyabbak - írják.

A késztermékkészletek szintje októberben alacsonyabb lett. A korábbi októberi értékeket nézve az idei átlag alattinak mondható, és a tizenegyedik legkisebb 1995 óta.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent szeptemberhez képest, de 50 pont feletti értéke két havi szűkülés után másodszor jelzi az import mennyiségének növekedését. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is csökkent az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont fölött maradt.

Forrás: MTI