Az MSZP 40-42 milliárd forint átcsoportosítására tesz javaslatot a jövő évi költségvetés tartalékaiból annak érdekében, hogy a teljes felsőoktatási szférában átfogó béremelést lehessen megvalósítani.
Hiller István, az MSZP oktatási kabinetvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján bírálta, hogy a kormány szerint a béremelés fedezetét 50 százalékban az intézményeknek kell kigazdálkodni, szerinte ezt a döntő többség nem tudja végrehajtani. A szocialista párt a teljes összeget a központi költségvetésből javasolja finanszírozni - mondta.

Az ellenzéki politikus szóvá tette, hogy a vezető oktatók csak egy ígéretet kapnak az emelésre, de abból "nem lehet karácsonyi ajándékot venni".

Kitért arra is, hogy ha a PhD-ösztöndíjak magasabbak lesznek, mint egy tanársegéd fizetése, az belső feszültségeket okoz. Átfogó, a felsőoktatás és a kutatás egészére kiterjedő emelésre van szükség - hangoztatta.

Hiller István egyúttal azt szorgalmazta, hogy a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatában is mindenkit érintsen a béremelés, így a laboránsokat, nyelvtanárokat is.

Az MSZP-s politikust kérdezték pártja hétvégi kongresszusáról is. Sikeresnek ítélte a tanácskozást a belső viszonyok és a választók felé továbbított üzenetek szempontjából.

Forrás: MTI