A spanyol alkotmánybírósághoz fordult szerdán a katalán parlament három, az elszakadást ellenző pártja azért, hogy akadályozza meg annak a javaslatnak az elfogadását, amelyben az önálló köztársaság létrehozásához vezető folyamat megkezdését nyilvánítanák ki a függetlenségi pártok a katalán parlamentben.
A Ciudadanos (Állampolgárok) nevű középpárt, a szocialista párt (PSOE) és a konzervatív Néppárt (PP) katalán elnökei együtt jelentek meg a madridi székhelyű bíróság épületénél, de kérelmüket külön-külön nyújtották be, mivel részleteiben eltérő elemeket tartalmaz.

Az elszakadást ellenző katalán pártok eddig még sosem léptek fel közösen a függetlenségi pártokkal szemben, de most egyetértenek abban, hogy az alkotmányos rend és a demokrácia elleni támadás az, ami Katalóniában történik.

"Hisszük, hogy a nehéz pillanatokban össze kell fognunk és félre kell tennünk az ellentéteket" - fogalmazott Inés Arrimadas a Ciudadanos katalán elnöke, aki hangsúlyozta, hogy a katalán parlamentnek 7,5 millió katalán érdekeit kell képviselnie, és ennek védelmében fordultak a bírósághoz.

Miquel Iceta, a katalán szocialisták vezetője azt mondta, katalánként nem hajlandó elviselni, hogy Katalónia nevében egyesek megkerüljék a törvényt.

Xavier García Albiol a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt katalán elnöke szerint "önkényuralmi tett" a függetlenségi pártok lépése.

A Ciudadanos és a Néppárt a katalán parlament plenáris ülésének felfüggesztését is kérvényezte, a szocialisták azonban biztosak abban, hogy az alkotmánybíróság ezt el fogja utasítani, ezért nem is írták bele a beadványukba.

Alkotmánybírósági források szerint van esély arra, hogy még a héten döntés születhet az ügyben. Ha helyt ad a bíróság a pártok kérelmeinek, ez lesz az első eset, hogy az alkotmánybíróság meggátol egy parlamenti szavazást.

A katalán parlamenti menetrend szerint a függetlenségi pártok javaslata jövő hétfőn kerül napirendre a törvényhozásban.

A szeptember 27-i katalán parlamenti választásokon győztes Junts pel Sí (Együtt az igenért) párttömörülés fő választási ígérete volt a Spanyolországtól való egyoldalú elszakadás és az önálló katalán állam létrehozása 18 hónap alatt.
 Ennek első lépése a határozat elfogadása, amelyet támogat a Népi Egység (CUP)nevű baloldali nacionalista párt is. A két parlamenti erő közösen többséget alkot a katalán törvényhozásban.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök szerdán egy konferencián mondott beszédében hangsúlyozta, hogy a spanyol államnak megvan minden eszköze ahhoz, hogy megakadályozza az elszakadást.

A kormányfő elmúlt napokban találkozott az összes politikai párt vezetőjével, akik közül, politikai oldaltól függetlenül, többen is készek egységesen fellépni a katalán elszakadási törekvésekkel szemben.

Forrás: MTI