A német diszkontlánc 28 áruházzal szerette volna bővíteni bolthálózatát, ebből mindegyiket elutasították. De a plázastop miatt nem épülhet Tesco Szentendrén vagy Auchan Szolnokon.
2014. december 31-ig 142 plázastop alóli felmentést megadó határozat került kiküldésre. Ezek közül csak egy ismert nemzetközi áruházlánc kapta meg a felmentő határozatot ez az IKEA -írja a Penzcentrum.

A Lild összes beruházást elutasították, ezzel szemben több CBA és Coop egység is felkerült a támogatott beruházások listájára.

2015. február 1-től hatályos új Plázastop-törvény szerint országos illetékességgel a Hajdú-Bihar megyei Kormányhivatal vezetője jár el szakhatóságként, 2014. december 31-ig ez az Nemzetgazdasági Minisztérium hatáskörébe tartozott.

2014. december 31-ig a plázastop alól 142 esetben felmentést adott a hatóság, 90 esetben pedig a kérelmet elutasították.

A Hajdú-Bihar megyei Kormányhivatal azt közölte, hogy a 2015. szeptember közepéig beérkezett 60 megkeresésből 24-et bíráltak el érdemben: 21 esetben támogató, 3 esetben pedig elutasító tartalmú szakhatósági állásfoglalást adtak ki.

Szeptember közepén még 24 eljárás volt folyamatban, míg 6 eljárás esetében az ügyfél kérelmére, szintén 6 esetben pedig a hatáskör hiánya miatt kellett felfüggeszteni az eljárást.