Az egyhetes, továbbképzéssel egybekötött verseny arra tanítja meg az újságírókat, hogyan készítsenek profi műsort mindössze egy okostelefonnal a kezükben. A köztévé is nyert.
Az Európai Regionális Televíziók Szövetsége és az MTVA közös rendezvényén tíz ország versenyzője vett részt. A kezdő kategória második helyezettje, Pflum Orsolya, a köztévé műsorvezetője lett. Két napja volt elkészíteni kisfilmjét mindössze egy okostelefonnal. A főszereplő egy idős férfi, aki 60 éve szódafutár, és különleges szódásüvegeket gyűjt. A kisfilm lenyűgözte a verseny zsűrijét. A tíz különböző nemzetiségű újságíró egy hét alatt tanulta meg, hogyan tud profi műsort készíteni újságíróknak fejlesztett applikációkkal. A tréningen részt vett az M1 műsorvezetője, Meszes Boglárka is, aki szerint a videó-újságírás lehet a szakma jövője.

Az Európai Regionális Televíziók Szövetsége és az MTVA másodszor rendezte meg a nemzetközi kurzust. Szerintük a 21. században a technikai felkészültség elengedhetetlen. Ez egy lehetőség a riportereknek, kezdőknek és gyakorlattal rendelkezőknek egyaránt, hogy megértsék, hogyan használhatják a mobiltelefonjukat, hogy ugyanolyan minőségű felvételt állítsanak elő, mint egy hagyományos tévés kamerával. Sok ember használja a mobiltelefonját, ahhoz viszont technikai felkészültség kell, hogy ehhez egy kis újságírást is hozzáadjunk – mondta David Lowen, a zsűri elnöke

A szervezők úgy tervezik: jövőre is Budapesten rendezik a továbbképzést az MTVA-val közösen.

Forrás: M1/Híradó